Bir dönem dünyanın en zenginleri arasında gösterilen Hadarkovski, Kremlin’in adalet reformu yapmaması halinde bunun ülkede toplumsal huzursuzluğa yol açabileceği uyarısında bulundu.

Hadarkovski, Nezavisimaya gazetesinde yayımlanan açıklamasında, adalet reformu yapılmazsa Rusya için imha sürecinin başlayacağını belirterek, “Bu alttan başlayacak ve kanlı bir şekilde olacak” dedi. Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev de daha önce, yolsuzlukların ve adalet sistemindeki ihlallerin, ekonomik gelişmenin önündeki ürkütücü engelleri oluşturduğunu söylemişti. Gözlemciler, Medvedev’in göreve geldiği 2008’den beri bu alanlarda çok az ilerleme sağlandığını belirtiyor.

Yukos’u kim batırdı?
Mihail Hadarkovski, 2005’te kara para aklama ve vergi kaçırma suçlarından 8 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Hadarkovski tutuklanınca çeşitli davalarla karşılaşan firması Yukos, 2006’da iflasını açıklamıştı. Hadarkovski, hakkında Moskova’da açılan başka bir davada da suçlu bulunursa 22 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilecek.

Yukos yöneticileri firmanın iflasına neden oldukları gerekçesiyle Rusya hükümetine karşı AİHM’de 89 milyar dolarlık dava açmıştı. Milliyet