Rusya’nın resmi haber ajansı RİA’ya konuşan Kosaçov, “Türkiye yönetimi son davranışlarıyla Suriye bahsini artırma çabaları sergiliyor. Ancak Ankara’nın izlemeye başladığı bu çizginin Batılı müttefikleri tarafından desteklenmediğini hatırlatmak isterim. Batı Suriye krizinin görüşmeler yoluyla çözümünden yana. Türkiye’nin davranışlarında ikinci ve belki de daha ciddi tehlike, Suriye’ye girmesi halinde İran ile büyük bir savaş başlatacak olması” dedi.

Kosaçov, “En kötü senaryo ise Suriye’deki savaş alanında karşısına Rusya’yı alması olacak. Bilindiği üzere Rusya son aylarda silahlarının gücünü Suriye’de kanıtladı ve gerektiğinde onları kullanmaktan çekinmeyeceğini herkese gösterdi” iddiasında bulundu.

"TÜRKİYE İLE ÇATIŞMAYIZ"

Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkanı Viktor Ozerov ise Türk askerlerinin Suriye'deki Rus askerlerini vurmadığını belirterek, Türkiye ile çatışmayacaklarını söyledi.

Sputnik'in haberine göre; Ozerov, RİA Novosti'ye yaptığı açıklamada, "Türk askerleri, Suriye'deki Rus askerlerini vurmuyor. Suriye'deki Rus askerlerinin hedefi de teröristlerle mücadele. Rusya, gerilimli ilişkileri daha da zorlaştırmamak için diğer ülkelerin askerleriyle çatışmaya girmeyecek" dedi.

Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri'nin terör örgütleriyle mücadele ettiğini söyleyen Ozerov, "Dolayısıyla Türkiye ve Suriye arasındaki çatışmaya askeri açıdan müdahil olmayacağız. Ancak Suriye'nin BM Güvenlik Konseyi'ne başvurması halinde, siyasi katılım sağlayacağız ve görüşümüzü ifade edeceğiz" diye konuştu.

RUS DIŞİŞLERİ'DEN AÇIKLAMA

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyindeki YPG ve rejim mevzilerini vurmasını "provokatif" bir eylem olarak niteledi.

AFP'nin haberine göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türk topçuları, 13 Şubat'tan beri rejim güçleri Kürt milislerce teröristlerin elinden alınan Suriye kasabalarını vuruyor" denildi.

Açıklamada, Rusya'nın bu konuyu BM Güvenlik Konseyi'ne götüreceği bilgisine yer verildi.



Nerdun HACIOĞLU/MOSKOVA-Hürriyet