Aştiani'nin, İngiliz Times gazetesinin "başörtüsüz bir fotoğrafını" yayımlamasından sonra ahlaka aykırı davrandığı suçlamasıyla 99 kırbaç cezasına çarptırıldığı bildirildi.

Times daha sonra bir düzeltme yayımlayarak bu fotoğrafın Aştiani'ye değil başka bir İranlı kadına ait olduğunu duyurdu.

Uluslararası tepkiler üzerine, İranlı yetkililer, Sakine Muhammedi Aştiani'nin taşlanma cezasını askıya almışlardı.

Oğlu Sacit Kadirzade, Aştiani'ye verilen yeni cezayı, annesinin tutulduğu Tebriz'deki cezaevinden yeni çıkan mahkumlardan öğrendiğini söyledi.

Kadirzade, cezanın infaz edildiğine inanmadığını ancak iki haftadır aile avukatlarına ziyaret izni verilmediğini ve annesiyle telefon görüşmesi yapamadıklarını belirtti.

Mayıs 2006'da İran'ın Doğu Azerbaycan vilayetinde, bir mahkeme, eşinin ölümünden sonra iki erkekle ilişkiye girmekten suçlu bulduğu Aştiani'yi 99 kırbaç cezasına çarptırdı.

Ama aynı yılın Eylül ayında, Aştiani'nin kocasını öldürmekle suçlanan kişinin yargılandığı dava sürerken, başka bir mahkeme, ilişkinin ölümden önce başladığı iddiasıyla zina davası açtı.

Baskı altında yaptığını söylediği itirafını geri çekmesine karşın, Aştiani bu davada suçlu bulunarak taşlanarak ölüm cezasına çarptırıldı.

Ağustos'ta İran televizyonu, Aştiani'nin 2005'te kocasının öldürülmesinde rolü olduğunu "itiraf eden" bir kayıt yayımladı.




BBC