Yönetim kurulu başkanı Lee Kun-hee hakkında, ağabeyinin ardından kızkardeşi de dava açtı.

Lee Sook-hee, 70 yaşındaki ağabeyinden 169 milyon dolar talep ediyor.

Lee Sook-hee'nin avukatı, açılan davanın geçtiğimiz günlerde diğer ağabeyi Lee Maeng-hee'nin öne sürdüğüne benzer iddialar içerdiğini açıkladı.

Güney Kore'nin en büyük ve başarılı şirketlerinden Samsung, hâlâ kurucusu olan Lee ailesinin yönetiminde.

Lee Maeng-hee, kardeşini, babaları Lee Byung-chull'un ölümü ardından bazı hisseleri saklamak ve daha sonra zimmetine geçirmekle suçlamıştı.

Lee Maeng-hee, Samsung Hayat Sigortası şirketine ait sekiz milyon hissenin ve Samsung Electroncs'e ait 20 hissenin iade edilmesini talep ediyor.

Lee Maeng-hee, babalarından kalan bu mirasın Lee Gun-hee tarafından üçüncü şahısların adı altında gizlendiğini, ailenin diğer bireylerini bundan haberdar edilmediğini ve bu mirasın gerçek sahiplerine dağıtılması gerektiğini savunuyor.

Dava konusu olan hisselerin değerinin 600 milyon doları aştığı belirtiliyor.

Samsung'dan bir sözcü ise, miras meselesinin uzun zaman önce sonuca kavuştuğu görüşünde olduklarını söyledi.

Kardeşlerin babası Lee Byung-chull, kurutulmuş balık satarak başladığı iş yaşamında 1938'de Samsung'u kurmuş, 1987'de hayatını kaybettiğinde şirket dünyanın önemli devlerinden biri haline gelmişti.

Şirket, 2011 yılında kârlılığında yüzde 17'lik bir artış kaydetmişti.

Ölümünden sonra şirket yönetimini devralan oğullarından Lee Kun-hee, 2008'de vergi dolandırıcılığı ve güveni suistimal suçlamalarına hedef olunca görevinden ayrılmıştı.

Vergi suçlarından 2009'da mahkum olan Lee, cumhurbaşkanı tarafından affedilmiş, 2010'da da şirketin başına geri dönmüştü.

Lee Kun-hee, Forbes dergisi tarafından, sahip olduğu 8 milyar dolar değerindeki net mal varlığıyla, 2010 yılında Güney Kore'nin en zengin kişisi olarak ilan edilmişti.




 BBC Türkçe