Yargıç Lewis Kaplan, 14 haziranda yazılı olarak bildirdiği ancak basına dün duyurulan kararında, güvenlik gerekçesiyle, yargılanmayı bekleyen zanlının vücudunun özel yerlerinin aranmasından kaçınamayacağını bildirdi.

Amerikan yargıç, kararının güvenlik çıkarlarını korumak için gerekli olduğu, sanığın silah ya da başka maddeler gizlemesine olanak sağlayacak vücudundaki boşlukların aranmamasının muhafızlar, diğer mahkumlar, mahkeme personelinin güvenliğini riske atacağı görüşünü savundu.

Görüşüne başvurulan bir psikolog ise geçen ay mahkemeye verdiği ifadede, çıplak aramanın zanlının yaşadığı travma sonrası stres bozukluğu rahatsızlığını tetiklediği yönünde görüş belirtmişti.

Psikolog, Geylani'nin 2004'teki tutuklanmasının ardından CIA'in denizaşırı gizli kamplarında gördüğü kötü muamele nedeniyle travma sonrası stres bozukluğu rahatsızlığı bulunduğunu belirtmişti. Geylani'nin avukatları da çıplak aramanın görsel olarak yapılması çağrısında bulunmuş, aksi uygulamanın zanlının işkence anılarını tetiklediğini vurgulamıştı.

Guantamo'ya 2006'da götürülen Geylani, 1998'de Tanzanya ve Kenya'daki Amerikan büyükelçiliklerine düzenlenen, 224 kişinin öldüğü bombalı saldırılarla bağlantısı olmakla suçlanıyor. Geylani, 1998'deki bombalı saldırılarla ilgili suçlamaları reddediyor.




yirmidort.tv