Fransa’da Cumhurbaşkanı François Hollande’a göre anketlerde önde gözüken selefi Nicolas Sarkozy’nin 2017’de siyasete dönüş planlarına çok ağır bir darbe indi. Eski cumhurbaşkanı dün Sabah saatlerinde Paris’in Nanterre banliyösündeki bir karakola camları karartılmış siyah bir araçla geldi. Fransa yasalarına göre dokunulmazlık zırhı bulunmayan Sarkozy 48 saate kadar gözaltında tutulabilir. 59 yaşındaki Sarkozy, iki Yargıtay hakimi aracılığıyla yargıya müdahale etmek ve cumhurbaşkanı olarak nüfuzunu kullanmakla suçlanıyor. Eski cumhurbaşkanı suçlanır ve hüküm giyerse on yıla kadar hapis cezası alabilecek.

Telefonları dinlendi
 
Sarkozy’nin etrafındaki çeşitli yolsuzluk skandallarından birine müdahalesi, dönme hayalleri kurduğu siyasi yaşamını da bitirebilir. Eski cumhurbaşkanının günlüklerine L’Oreal’in sahibi Lilliane Bettencourt’dan 2007’deki seçim kampanyası için yüklü miktarda usulsüz bağış kabul ettiği iddiasıyla açılan soruşturmada el konulmuştu. Sarkozy bu davadan aklansa da Yargıtay Sarkozy’nin kayıtlarının mahkemede kalmasına hükmetmişti. 19 Nisan 2013’te Sarkozy’nin telefon görüşmelerinin Paris’te açılan yolsuzluk soruşturması kapsamında dinlenmeye başlandı. Sarkozy’nin telefon görüşmelerinde giderek ‘suskunlaştığını’ fark eden savcılar, eski cumhurbaşkanının başka bir kişinin üzerine kayıtlı bir cep telefonu edindiğini anlayıp söz konusu hattı da dinlemeye başladılar. Savcılara göre, Sarkozy ve avukatı Thierry Herzog, bu ikinci hat üzerinden Yargıtay’da görevli yakın dostları Hakim Gilbert Azibert aracılığıyla soruşturmanın gidişatına müdahale etme kararı aldı. Şubat 2014’te açılan soruşturma kapsamında pazartesi günü Herzog ve Azibert gözaltına alındı.

Chirac kurtulmuştu
 
Sağcı basın Sarkozy’nin gözaltına alınmasına ateş püskürürken Sosyalist hükümetin sözcüsü Stephane Le Foll “Yargı sistemi sonuna kadar soruşturacak.
 
Nicolas Sarkozy de herkes gibi adalet önüne çıkabilir” dedi. Sarkozy’nin ‘siyasi cadı avı’ olarak nitelendirdiği soruşturmalara karşı Sarkozy’ye yakın Nice Belediye Başkanı Christian Estrosi “Hiçbir eski cumhurbaşkanı bu ölçüde dizginlenmemiş nefrete maruz kalmadı” eleştirisini yaptı.
Eski cumhurbaşkanı Jacques Chirac 2011’de yolsuzluktan hüküm giydiği halde sağlığı nedeniyle duruşmalara bile katılmamış; iki yıl hapis cezası ertelenmişti.

5  SORUDA SARKOZY NEDEN SORGUDA

Neden gözaltında?
 Sarkozy, 2007’deki seçim kampanyasının finansmanında usulsüzlük yapıldığına dair soruşturmayı etkilemekle suçlanıyor. Savcılara göre Sarkozy’ye yakın yargı mensupları telefonunun dinlendiğini     haber verdi.

Başka kimler soruşturuluyor?
 Sarkozy’nin avukatı Thierry Herzog pazartesi günü gözaltına alındı. Yargıtay Hakimleri Gilbert Azibert ve Patrick Sassoust da gözaltında, evleri arandı. Savcılar, Azibert’in Monaco’ya atama için bilgi sızdırdığına dair kanıt arıyor.

Savcılar ne arıyor?
 Sarkozy’nin günlüklerine L’Oreal’in sahibi Lilliane Bettencourt’dan seçim kampanyası için yüklü miktarda usulsüz bağış kabul ettiği iddiasıyla açılan soruşturmada el konulmuştu.
 Sarkozy bu davadan aklansa da Yargıtay Sarkozy’nin kayıtlarının mahkemede kalmasına hükmetmişti. Savcılar şimdi Sarkozy’nin günlükleriyle ilgili kararını Yargıtay’dan bilgi sızıntılarıyla önceden öğrenip öğrenmediğini kanıtlamaya çalışıyor.

 Siyasete dönecek mi?
 Anketlere göre şu an Sarkozy, Cumhurbaşkanı François Hollande’dan daha popüler. Sarkozy de eski partisi UMP’nin başına geçip 2017’de adaylığını koyabilir. Fakat her yeni yolsuzluk iddiasında     Sarkozy sarsılıyor.

 İddialar için ne diyor?
İddiaları reddeden Sarkozy soruşturma kapsamında telefonlarının dinlenmesini Sovyet polisinin uygulamalarına benzetip iktidarı ‘diktatörlükle’ suçlamıştı.