İçişleri Bakanlığından bir yetkili, Sırbistan'da tutuklanan kişinin fiziksel olarak Mladiç'e benzediğini, şüphelinin DNA testlerini analiz ettiklerini söylemişti.

BM savaş suçları mahkemesi 1992-1995 yıllarındaki Bosna Savaşı sırasında soykırım suçu işlediği gerekçesiyle Ratko Mladiç'in tutuklanması emrini çıkarmıştı. AB de Sırbistan'a Birliğe üye olabilmesi için Mladiç'i yakalama şartı koymuştu.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, ''Ağustos 2008'den bu yana yoğun bir şekilde aradığımız Ratko Mladiç, bugün yakalandı'' dedi.

Tadiç, Cumhurbaşkanlığı binasında düzenlediği basın toplantısında, devlet kurumlarının organize bir şekilde çalışması sonucu Mladiç'in bugün Sırbistan topraklarında yakalandığını açıkladı.

Mladiç'in yakalanmasına yönelik çalışmaların Ağustos 2008'den bu yana yoğun bir şekilde devam ettiğini ifade eden Tadiç, ''Mladiç'in yakalanmasıyla tarihin bir sayfası kapandı. Bölgedeki barışa önemli katkıda bulunacaktır'' diye konuştu.

Tadiç, Mladiç'in yakalandığı yerden tutulacağı yere götürme işleminin devam ettiğini belirtti, ancak nerede tutulacağına dair ayrıntı vermedi.

Böylesi başarılı bir operasyondan dolayı gurur duyduğunu belirten Tadiç, Mladiç'in yakalanmasını ülkesi için "çok iyi bir başarı" şeklinde değerlendirdi.

KATLİAMDAN SORUMLU
Bosnalı Sırp lider Radovan Karaciç'in genelkurmay başkanı olan Mladiç, 1995 yılında Srebrenitsa'da 8 bin Boşnak'ın katledilmesi, Saraybosna'nın 44 ay boyunca kuşatma altında tutulması gibi suçlardan Lahey'de kurulan Uluslararası eski Yugoslavya Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanmak için aranıyordu.

Avrupa Birliği (AB), üyelik sürecini tamamlamaya çalışan Sırbistan'a, Miladic'in yakalanması şartını koşmuştu.


AA