ABD'nin en yüksek tirajlı gazetesi Wall Street Journal, Türkiye'de Ergenekon soruşturmasına desteğin azalış gösterdiğini, yazarlar ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bu ortamda geçen hafta gerçekleştirilen gazeteci gözaltılarını sorguladıklarını belirtti.

Wall Street Journal'de Mark Champion imzasıyla son gözaltılar dahil Ergenekon davasındaki gelişmelere değinen bir makale yayınlandı. Makalenin ilk cümlesinde "Türk yazarlar ve ülkenin cumhurbaşkanı bu hafta, Türk savcıların devlet içinde bulunduğu söylenen gizli bir terörist örgüt soruşturmasına azalan destek arasında, yüksek profilli gazetecilerinin tutuklanmasını sorguladı" denildi.

Yetkililerin Ergenekon soruşturmasını 2007'de başlattıklarından bu yana Türklerin dava üzerinde kutuplaştıklarını belirten WSJ, "Kimileri davayı, ordu, güvenlik yetkilileri, akademisyenler, gazeteciler ve diğerlerinin "derin devleti'ne karşı adalette vadenin dolduğu şeklinde değerlendiriyor. Diğer Türkler ise soruşturmayı, hükümetin muhalifleri ezmek için bir aracı olarak görüyor" ifadesini kullandı.
Hükümetin ve savcıların hukuk dışında bir müdahale ya da yönlendirme olmadığına ilişkin itiraz ve açıklamalarına da yer veren WSJ'nin makalesi şöyle devam etti:
"Şu ana değin yüzlerce sanık davada itham edildi. Hiçbiri hüküm almadı. Bu hafta suçlananlar arasında insan hakları ihlallerini açığa çıkaran ve -şimdi hesabına çalıştıkları öne sürülen- derin devleti teşhir eden arşivleri bulunan Ahmet Şık ve Nedim Şener'i de kapsıyor. Son tutuklamalar hükümetin basın özgürlüğünü korumada başarısız olduğu yönündeki suçlamaları ateşledi ve Orta Doğu için sık sık bir model demokrasi olarak alınan, Müslüman ağırlıklı bir ülke Türkiye'de hukukun üstünlüğünün ilerideki gelişimi üzerine kimi kaygılara yolaçtı. Yüksek düzeyli yöneticilerden gelen seyrek eleştirilerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sayın Şener'in gazetesi Milliyet'e Pazar günü verdiği bir söyleşide, "kamu vicdanının kabul edemeyeceği gelişmeler' olarak tanımladığı tutuklamalar üzerine "endişesini' ifade etti. Savcılar tutukladıkları Şık ve Şenerle ilgili kanıtları ortaya koymayı "olayın gizliliği' gerekçesiyle reddetti. Ancak soruşturmasından basına sızan kopyalar soruların hemen hemen tamamen, 12 Haziran'dan önce yayınlanması planlanan bir kitapla ilgili olduğunu gösterdi."(ANKA)
(ORH/ÖMR)