Esma ÇAKIR - MİLANO/DHA

İddialara göre hükümet kanadı oy satın alma işlemini iz bırakmamak amacıyla doğrudan para karşılığı yapmıyor. Bunun yerine milletvekilinin adını verdiği yakınıyla milyon eurolara varan iş anlaşması yapılmış gibi gösteriliyor. Böylece milletvekiline, söz konusu yakını paravan yapılarak dolaylı olarak ödeme yapılmış ve rüşvet yönünde iz bırakılmamış oluyor. Bu nedenle de söz konusu yakınların akrabalık bağı olanlar değil de arkadaşlar arasından seçilmesine özen gösterildiği belirtiliyor.

Bu gelişmelerle birlikte oyunun rengini Berlusconi lehine değiştirdiği iddiaları basına yansıyan İtalya Değerleri Partisi'nden Temsilciler Meclisi üyeleri Domenico Scilipoti ve Antonio Razzi’nin savcılıkta ifade vermesi gündeme geldi.
Kritik oylamanın en ilginç tarafını ise Temsilciler Meclisi'nin hamile üyeleri oluşturacak. Muhalefet kanadından Demokratik Partili Federica Mogherini, İtalya İçin Gelecek ve Özgürlük Partisi'nden ise Giulia Buongiorno ve Giulia Cosenza’nın sağlık durumu iki kanatta da kalp krizine neden olabilir çünkü her üç vekilin de bugün doğum yapması bekleniyor. Son dakika gelişmesi olmaması halinde anne adaylarının oylamaya katılacağı ancak her ihtimale karşı sağlık ekiplerinin hazırda bekletileceği bildirildi.

FİNİ İLE BAŞLAYAN ÇÖZÜLME
Berlusconi hükümetini güven oylamasına taşıyan süreç, Berlusconi ve Fini arasındaki kopuklukla başladı. Gianfranco Fini,yandaşlarıyla birlikte Berlusconi’nin lideri olduğu Özgürlükçü Halk Partisi’nden ayrılarak İtalya İçin Gelecek ve Özgürlük Partisi’ni kurdu. Berlusconi’nin “Reşit olmayan bir genç kızla cinsel ilişkiye girdi” iddialarına, sözkonusu genç kızı “polis soruşturmasından yalan söyleyerek kurtardığı” iddiaları da eklendi. Sivil toplum örgütlerinin eleitiri oklarına, hükümetin ‘eğitimde reform' paketine ‘Berlusconi, defol' sloganlarıyla karşı çıkan üniversite öğrencileri de katıldı. Tüm bunlar muhalefetten ‘istifa' çağrılarını keskinleştirince, Berlusconi, güvenoyu kararı aldı.

KARİYERİ NAPOLİ'NİN ÇÖPLERİNDE Mİ BOĞULACAK?
Üstelik bu kez Berlusconi'nin elinde Napoli kozu da yok. Son seçimleri ‘Napoli'nin çöp sorununu çözme' vaatleri üzerinden kazanan ve kısa süreli de olsa bir çözüm oluşturan Berlusconi, bu kez politik kariyerini Napoli’nin çöplerine gömme riskiyle karşı karşıya. Üç aydır artarak devam eden çöp gerginliğine Berlusconi’nin ‘Çöp toplama alanının yeri değiştirilecek” diyerek geri adım atması da çözüm olmadı. Olayların büyümesi üzerine ordu ‘Çöp asayişi' sağlamak için Napoli'de göreve çağrıldı. Ama hala kentte tam anlamıyla bir çözüme ulaşılmış değil. Bu durumun da güvenoylamasında negatif bir etki yaratması bekleniyor.

FİNİ NOEL BABA'YA İNANMAYA HAZIR
Güven oylaması öncesi Senato’da konuşan Silvio Berlusconi, muhalefete işbirliği teklif etti. Siyasi krizin, ekonomik krizi de tetkleyeceğini savunan Berlusconi, “Kriz delilik olur. Mevcut koalisyonu takviye etmeye hazırız. Ilımlı olanlara ittifak öneriyorum” diye konuştu. Ancak muhalefet bu teklife sıcak bakmadı. Hatta muhalefetin etkili ağızları ndan biri haline gelen Temsilciler Meclisi Başkanı Gianfranco Fini, “Berlusconi 10 oy fark atsın, görevimden istifa eder, Noel babaya inanırım” diyerek meydan okumaktan geri durmadı. Fini ayrıca, “Kristal kürem yok ama Berlusconi’nin Temsilciler Meclisi’nden güven alamayacağını hissediyorum” derken sözlerini, “Artık Berlusconi'nin söylediklerne inanmıyoruz. Berlusconi hükümet kurmak değil, Başbakanlık Sarayı'nda kalmak istiyor. Böylece, hakkındaki hukuki prosedürden kaçabilleceğini biliyor. Merkez sağda muhalefet halindeyiz. Solla anlaşmaya varabileceğimize ancak Berlusconi inanabilir” dedi.

GÖZLER OYLAMAYA ÇEVRİLDİ
Oylamanın ilk durağı Senato olacak. Burada Berlusconi hükümeti güvenoyu alabilecek çoğunluğa sahip ancak Fini’nin başkanı olduğu Temsilciler Meclisi’nde durum kritik. Temsilciler Meclisi’nde 312 milletvekilinin güvenoyu vermesine kesin gözüyle bakılıyor. Ancak bu sayının 316’ya çıkması bekleniyor. Muhalefettekilerin de 308 oya kesin gözüyle baktığı, 314 oya ulaşmayı hedeflediği belirtiliyor. Toplan 322 koltuğun yeraldığı Senato’daki güven oylaması Türkiye saatiyle 10.00’da başlayacak, sonuçlar 12.30’da açıklanacak. Toplam 630 koltuğun yeraldığı Temsilciler Meclisi’nde ise 12.30 itibariyle oylamaya geçilecek ve sonuçlar 14.30’da açıklanacak. Her iki oylamada da bir fazla oy alınması yeterli olacak. Hükümetin güvenoyu alamaması halinde, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano yeni hükümetin kurulması için parti liderlerinden birini görevlendirecek. Yeni hükümet yine kurulamazsa erken seçime gidilecek.