44 yaşındaki Bethune'un teslim alınması sırasında bir polis helikopteri de durumu havadan gözledi. Bu arada limandaki Japon Sahil Güvenlik binasının önünde toplanan yaklaşık 20 Japon milliyetçisi, Sea Sheperd'ı protesto etti.

Protestocular, "Japon yemek kültürünü koruduklarını" öne sürerek, "Gezegenimizden yok olun eko-teröristleri" yazan pankartlar taşıdılar. Bethune, şişeyle iki Japon mürettebatı yaralamak, geminin güvenlik ağını kesmek ve gizlice güverteye çıkmak suçlarıyla itham ediliyor.

Bethune 15 Şubatta Güney Kutbu kıtası Antarktika yakınında, jetski ile balina avı gemisine gizlice yanaşmış, komando bıçağı ile geminin koruma ağlarını kesmiş ve güverteye çıkmıştı.

Kaptan köşküne ulaşan Bethune, 6 ocakta Commonwealth Körfezi açığında Şanon Maru'nun çarptığı, pruvasını parçaladığı ve daha sonra batan Ady Gil adlı teknesinde oluşan 3 milyon dolarlık zararın ödenmesini istemiş, "Sea Sheperd'a teslim olunuz" demişti.

Deniz Çobanı'nın 24 metrelik Ady Gil adlı süper "hücumbot teknesi", hayalet uçak görünümlü, örümcek ağından esinlenilmiş süper dayanıklı doku kevlar elyafı ve karbon bileşiminden imal edilmiş, kanatlı, üç gövdeli trimaran idi. Tekne biyodizel yakıtla çalışıyordu.

Japonya Balıkçılık Bakanı Hirotaka Akamatsu, Bethune'un üç yıla kadar hapisle yargılanabileceğini belirtmiş, Dışişleri Bakanı Tetsuro Fukuyama ise "Davetsiz misafir Bethune'un durumunu inceliyoruz" açıklamasında bulunmuştu.

Japonya, balina avına karşı olan Avustralya ve Yeni Zelanda hükümetleriyle ilişkileri iyi tutmaya çalışıyor. Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Murray McCully, Avustralyalı ve Japon diplomatlarla konunun görüşüldüğünü bildirmiş, Bethune ile yapılan telefon görüşmesinde, Yeni Zelandalı kaptana iyi bakıldığı öğrenilmişti.

Dünya Balina Avı Kurulu, 1986'da balina avını yasakladı. Japonya, "bilimsel çalışma" bahanesiyle bu yasağı yılda 1200 balina avlama sınırıyla rahatça deliyor ve minke balinalarıyla pazara et tedarik ediyor. Balina eti, Japon mutfağında çok sevilen bir yemek.

"Tek başına" eylemler

Sea Shepherd'ı 1977'de Oregon eyaletinde kuran, daha sonra örgütün merkezini ABD'nin Büyük Okyanus'a bakan Washington eyaletinde, Friday Limanı'na taşıyan, 59 yaşındaki Kanadalı kaptan Paul Watson, Greenpeace'in (Yeşilbarış) Kanadalı kurucusu David McTaggart'ın dava arkadaşıydı.

McTaggart (1932-2001), Fransa'nın Büyük Okyanus mercan adaları altında nükleer denemelerini 1995'de tek başına şişme botuyla durdurabilmişti. Kaptan Watson, denizi ve canlılarını korumada "şiddetli mücadele yöntemini" savunduğu için Greenpeace'ten ayrılmak zorunda kaldı.

Paul Watson, şu radikal görüşüyle tanınıyor: "Ancak dünya nüfusu zamanla 1 milyara inerse dünya kurtulabilir. İnsan, tabiatı mahveden tek canlıdır."

Cnn Türk