Türkiye'de yapılan seçimin sonuçları, Brüksel'de düzenlenen bir toplantıda değerlendirildi. AGİT Seçim Gözlem Misyonu Başkanı Cayetana de Zulueta, seçime konuşunda olumlu görüşleri ortaya koymakla birlikte, "Türkiye'de ifade özgürlüğü konusunda ciddi endişelerimiz var" dedi. Zulueta ayrıca, "Kadınların seçime daha fazla girebilmesi için sadece BDP pozitif ayrımcılık yaptı" sözlerini de kullandı. Avrupa Komisyonu'nun Ankara'da Temsilcisi Büyükelçi Marc Pierini ise, "AK Parti Türk siyasi tarihine geçti. Muhafazakar ve dindar kesim temsil edilirken toplumun diğer trendleri de ortadan kalkmıyor. Önemli olan bundan sonra ne olacak" sözlerini kullandı.
Brüksel'de Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Avrupa Parlamentosu (AP) kanadı tarafından "Türkiye'de yapılan seçim sonuçları ve analizi" başlıklı bir toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşan Büyükelçi Marc Pierini, seçime katılımın oldukça yüksek olduğunu belirterek, "Türkiye'de yapılan son seçime katılım oldukça yüksek. Sonuçlar beklenen yönde oldu. AK Parti Türk siyasi tarihine geçti. Muhafazakar ve dindar kesim temsil edilirken toplumun diğer trendleri de ortadan kalkmıyor. Önemli olan bundan sonra ne olacak? Burada çoğulcu yaklaşım çok önemli. Türk halkı ortak bir Anayasa yapılmasını istiyor" dedi.

-"TÜRKİYE'DE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KONUSUNDA CİDDİ ENDİŞELERİMİZ VAR"-

ABHaber'e göre Pieri'nin ardından söz alan, AGİT Seçim Gözlem Misyonu Başkanı Cayetana de Zulueta, Türkiye'de yapılan seçimler konusunda olumlu değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'ye sadece seçimleri gözlemlemek için değil bütün seçim sürecini izlemeye gittiklerini belirten Zulueta, "Türkiye'de ifade özgürlüğü konusunda ciddi endişelerimiz var. Bununla ilgili çalışmalarımız var ve yaklaşık 4 hafta sonra bir rapor yayınlayacağız" ifadelerini kullandı.
Bu seçimde ilginç gelişmelerin olduğunu, Parlamentoya ilk kez Hristiyan bir milletvekili girdiğine işaret eden Cayetana de Zulueta, "Meclis'te bulunan kadın oranı yüzde 14. Ciddi bir ilerleme var ancak yeterli değil. Kadınların seçime daha fazla girebilmesi için sadece BDP pozitif ayrımcılık yaptı" dedi. Marc Pierini ise şu eklemelerde bulundu:
"Milletvekillerinin yaş ortalaması 54. Türk halkının yaş ortalamasının iki misli. Bu da çok ilginçtir."



-"AKP SADECE MUHAFAZAKARLARIN PARTİSİ DEĞİLDİR"-

Üçüncü konuşmacı olan KONDA Araştırma ve Danışmanlık Şirketi Bekir Ağırdır ise, seçim sonuçları üzerinde şu analiz yaptı:
"İstanbul'da BDP'nin oyunun ciddi bir şekilde arttığını görüyoruz. İstanbul'daki seçmenlerin yüzde 15"i Kürt. Ancak bütün seçmenler oylarını BDP'ye vermemiş. Bu Güneydoğu'da da böyle. Kürt seçmenlerin görüşleri etnik ve inanç temelli olarak ikiye ayrılıyor. Etnik boyutunun BDP, inanç boyutunu da AKP oluşturuyor. AKP kitle partisi iken CHP ve MHP bu özelliklerini kaybetmiştir. Yani AKP sadece muhafazakarların partisi değildir. CHP ve MHP'de bölgesel sıkışmalar mevcut."(ANKA)