Tasarının gündemden düşürülmesini talep eden önergeye 196 senatör destek verirken, 74'ü 'hayır' dedi. İnkâr yasasının ifade özgürlüğü ve Fransız anayasasına aykırı olduğu savunulan önerge kabul edilirken, tasarı oylanmadan tarihe karıştı.

Ancak, Türk yetkililere defalarca "hayır" oyu verme sözü veren Halk Hareketi Birliği (UMP) hükümeti, Ermeni lobisinin baskılarına dayanamayarak "yasa yerine genelge" tavizini verdi. Adalet Bakanı Michel Mercier, soykırım iddialarını reddedenlerin yargılanması için yasa yerine genelge önerdi. Senato'da konuşan Mercier, soykırım iddialarını reddedenlerin yargılanması için bu hafta bir genelge hazırlanacağını açıkladı. Ermeni toplumunu hedef alan ırkçılık vakalarını engellemek amacıyla bu genelgeyi hazırladıklarını kaydeden Mercier, inkârcı açıklamalara karşı cezaî yaptırım uygulanacağını belirtti.

Fransa'daki Yahudi toplumuyla Adalet Bakanlığı arasında kurulan özel bir komisyonu örnek gösteren Mercier, "Ermeni toplumu temsilcilerini bütün soykırım inkârcılığı ve ırkçılık vakalarını tespit etmek için yargı mensupları ve Adalet Bakanlığı'yla ortak çalışmaya davet ediyorum." dedi. Genelgeye göre, Ermeni temsilcilerinden oluşan bir komisyon, soykırım iddialarını reddedenlerin hapis cezasıyla yargılanması için dava açabilecek. Önümüzdeki yıl yapılacak seçimler öncesinde Ermeni toplumunun gönlünü almaya çalışan UMP'nin yasa yerine genelge önermesi Ermeni cephesinde sevinçle karşılandı. Türk yetkililer de yaptığı temaslarda, hükümetin son dakikada gündeme getirdiği 'genelge' teklifiyle şoka uğradı.

Adalet Bakanı'nın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'den bağımsız hareket edemeyeceği yorumu ağırlık kazanıyor. Senato'da tasarının reddedilmesiyle birlikte artık bu tür yasa tekliflerinin gündeme gelmesi daha da zorlaşacak.



Zaman