3 kişinin öldüğü, 170 kişinin yaralandığı Boston Maratonu saldırısının hayatta kalan zanlısı olan küçük kardeş Cevher Çarnayev’i (19), ülkenin en tanınmış avukatlarından Judy Clarke’ın savunacağı açıklandı. Ölüm cezasına karşı olan Clarke, bugüne kadar toplu katliam yapan saldırganlardan El Kaide militanlarına kadar birçok ünlü suçluyu idamdan kurtarmasıyla tanınıyor. Basında “Canavarların avukatı” olarak da anılan Clarke’ın savunduğu kişilere önem verdiği, onları anlamaya ve yaşatmaya çalıştığı biliniyor.
 
Clarke’ın idam cezasından kurtardığı ünlü zanlılar arasında 2011 yılında altı kişiyi öldüren ve kongre üyesi Gabrielle Giffords’ı yaralayan Jared Loughner, 1994 yılında South Carolina’da iki çocuğunu boğarak öldüren anne Susan Smith, 1996 yılındaki Atlanta Olimpiyatları bombacısı Eric Rudolph ve 11 Eylül’e adı karışan El Kaide üyesi Zekeriya Musavi yer alıyor. Clarke, zanlıların önce suçunu itiraf etmesini, ardından jürinin katılacağı bir davadan kaçınmayı ve zanlının idam cezasından kurtularak yaşamasını hedefliyor.

‘Avukatların azizesi’
 “Her canavarın içindeki insani yanı” keşfetmesiyle tanınan Clarke, meslektaşları tarafından çok zeki bir kadın ve “savunma avukatlarının azizesi” olarak tanımlanıyor. Clarke, şüphelilerin güvenini kazanarak, diğer kişilerin de onları anlamasını sağlamaya çalışıyor. Gazetecilere röportaj vermekten kaçınan ünlü savunma avukatının karşıtlarının bile kendisine saygı duyduğu belirtiliyor.
 
Clarke, 1994’te oğlunu AIDS hastalığından kaybedince Senatör Jesse Helms’e hastalık ile ilgili araştırmaların yoğunlaşması için bir mektup yazmıştı. Helms’ten gelen cevap “Oğlunuzun cinsel aktivitelerinde Rus ruleti oynamaması gerekirdi” olmuştu. Bunun üzerine Clarke, ilk mücadelesini oğlunu AIDS’ten kaybeden başka bir anneyle beraber Helms’e karşı vermiş. Ardından da Susan Smith’i savunmuştu.
 
Düdüklü tencere yapımı bomba kullanıldığı için Çarnayev, kitle imha silahı kullanmakla suçlanıyor. Bu da idamla yargılanabileceği anlamına geliyor. Polisle çıkan çatışmalarda ölen diğer kardeş Tamerlan’ın kovalamaca sırasında Boston saldırısı için “Ben yaptım” dediği iddia edilmişti. Clarke’ın savunmasını bu ifadeye dayandırabileceği, Çarnayev’in ağabeyinden etkilendiğini öne süreceği düşünülüyor. Çarnayev, avukatı olmadığını söylediği için mahkeme tarafından avukat atandı.