Mısır’ın yeni cumhurbaşkanı Abdülfettah es Sisi, Katar merkezli El Cezire adına çalışan 3 gazeteciye verilen 7'şer yıl hapis cezasıyla ilgili, "yargının kararlarına karışmıyoruz" iddiasında bulundu.

Kahire’de askeri bir okulun mezuniyet törenine katılan Sisi, “Bazıları bunu anlamıyor olsa da yargının verdiği kararlara saygı göstermeli ve eleştirmemeliyiz” diye konuştu.

ALMANYA’DAN TEPKİ
Alman hükümetinin İnsan Hakları Sorumlusu Christoph Straesser ise yaptığı yazılı açıklamada, aylardır süren davanın hiçbir şekilde hukukun asgari gerekliliklerini yerine getirmediğini iddia etti.
"Gazetecilere verilen uzun hapis cezaları beni sarstı" ifadesini kullanan Straesser, yeni Mısır hükümetinin göreve gelmesinden bu yana medyaya, sivil toplum örgütlerine, muhalefete ve insan hakları savunucularına karşı daha fazla baskı uygulandığını endişeyle izlediklerini söyledi.

KANADA: HAYALKIRIKLIĞINA UĞRADIK
Kanada Dış İlişkiler ve Temsilcilikler Bakanı Lynne Yelich de, Kanada vatandaşı olan El Cezire Yayın Grubu Kahire Büro Şefi Muhammed Fehmi'nin terör suçlamasıyla hapis cezasına çarptırılmasının, Mısır'ın demokratik özlemler ile ters orantılı ve tutarsız olduğunu bildirdi.

Yelich, sağlık sorunları nedeniyle tıbbi bakıma ihtiyacı olan Muhammed Fahmi'nin durumunu yakından izlemeye devam edeceklerini söyledi.

ABD: DEMOKRATİK SÜRECE DARBE
ABD’den yapılan açıklamada da, kararın Mısır'daki demokratik sürece darbe anlamına geldiği belirtilerek, mağdurların sadece gazeteciler ve sanıklar değil, daha geniş anlamda Mısır halkının kendisi olduğu vurgulandı.

Açıklamada, bu kişilere af getirilmesi veya cezalarının hafifletilmesi çağrısında bulunuldu.

BM: ADİL YARGILAMA YOK
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun da, Mısır'da gazetecilere verilen hapis cezalarından "derin endişe" duyduğunu söyledi. Ban Ki-mun, Mısır’da adil yargılamanın bulunmadığını belirtti.

Kahire Ceza Mahkemesi, "Marriott Terör Hücresi" olarak bilinen davada, aralarında El-Cezire yayın grubunda görevli muhabirlerin de bulunduğu 18 sanığı 3 ile 10 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırmıştı.