BM Güvenlik Konseyi, Gazze'deki gelişmeleri değerlendirmek üzere İsrail ve Filistin'in BM temsilcilerinin de katılımıyla biraraya geldi.

 Toplantının açılışında konuşan Genel Sekreter Ban Ki-mun, son günlerde Gazze'den İsrail'e 550'den fazla roket atışı yapıldığını buna karşılık İsrail'in Gazze'ye 500'den fazla hava saldırısı gerçekleştirdiğini söyledi.

 Roket atışları nedeniyle iki sivilin yaralandığını ve maddi hasar meydana geldiğini dile getiren Ban, "İsrail'in hava saldırıları nedeniyle çoğunluğu sivil 88 kişi hayatını kaybetti, 339 kişi yaralandı, 150 ev yıkıldı ve 900 kişi evsiz kaldı" dedi.

Sisi'ye arabuluculuk teklifi

Başkan Mahmud Abbas'ın Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'den, Kahire'de Kasım 2012'de varılan uzlaşma temelinde ateşkes sağlanması için arabulucuk yapmasını istediğini belirten Ban, "Taraflar arasında ortak zemin bulma ve ateşkes sağlanması her zamankinden daha fazla aciliyet kazanmıştır. Çatışmaların bedelini her zaman olduğu gibi siviller ödüyor. Bu bana acı veriyor ve hepimize acı verilmeli" diye konuştu.

 Hamas'ın düzenlediği roket saldırılarını kınadığını yineleyen Ban, aynı zamanda buna karşılık aşırı güç kullanılması ve sivillerin hayatının tehlikeye atılmasının hoş görülemeyeceğini söyledi.

İki taraftan da sivillerin bir sonraki hava saldırısı korkusuyla yaşamasının kabul edilemez olduğunu kaydeden Ban, "Filistinli silahlı gruplar da dahil tüm taraflar uluslararası insancıl hukuka saygı göstermeli. İsrail'in meşru güvenlik kaygıları var. Ancak İsrail saldırıları sonucu Filistin tarafında ölümler ve yaralanmalar olmasından da kaygı duyuyorum. Gazze'de sivil can kayıplarının artmasını kınıyorum. Filistinli siviller bir kez daha Hamas'ın sorumsuzluğu ve İsrail'in sert tepkisi arasına sıkışmış durumda" dedi.

 Genel Sekreter Ban, insani malzemelerin kolayca Gazze'ye geçebilmesi için Mısır'dan sınır kapısını bir an önce açmasını isteyerek, durumun daha da kötüleşmemesi için taraflara öç alma duygusu ve gerilimi artıracak söylemlerden vazgeçme çağrısı yaptı.

Bölgedeki durumun daha fazla kontrolden çıkmasının engellenmesi için sorumlu davranılmasını isteyen Ban, şiddet döngüsünün tahmin edilemeyecek sonuçları olabileceği uyarısı yaptı.

Mansur, BMGK'yı göreve çağırdı

Ban Ki-mun'dan sonra konuşan Filistin'in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur da, işgal altındaki Filistin topraklarına yerleşen İsraillileri "terörist" olarak niteleyerek, bu yerleşimcilerin ve İsrail ordusunun kasıtlı olarak çocuk ve sivilleri öldürdüğünü söyledi.

 BMGK'nın huzuruna Filistin halkının kanının akıtılmasına ve haksızlığa son verilmesini istemeye geldiğini vurgulayan Mansur, İsrail'in saldırılarında öldürülen bazı çocukların isimlerini sıraladı.

İsimleri sayarken gözleri dolan ve konuşmasına güçlükle devam eden Mansur, masum sivillerin öldürülmesini, kim tarafından ve nerede yapılırsa yapılsın, hiçbir gerekçenin meşrulaştıramayacağını dile getirdi.

 "İsrail'in Gazze'de sivillere karşı savaş suçu işlediği bir dönemde BMGK işlevsiz kalamaz" diye konuşan Mansur, Konsey'den sorumluluklarını yerine getirmesini ve sivillerin acılarının dindirilmesini sağlamasını istedi.

15 saniye tartışması

Mansur'un ardından söz alan İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Ron Prosor da konuşmasında Hamas'ı suçlayarak, Hamas militanlarının sivilleri canlı kalkan olarak kullandıklarını savundu.

 BMGK'dan Hamas'ın kınanmasını ve terörist örgütler listesine almasını isteyen Prosor, cep telefonundan hava saldırısı ikaz alarmını dinleterek, "Bu sesi duyduktan sonra İsraillilerin sığınaklara girmek için 15 saniyesi var" dedi.

 Toplantı çıkışı gazetecilere açıklama yapan Filistin Temsilcisi Mansur, "İsrail uçakları gelince Filistin halkının 15 saniyesi bile kalmıyor. Zaten girecek sığınak da yok" dedi.

 Ateşkes çağrılarına ilişkin olarak da Mansur, İsrail'in saldırıları durdurması halinde Başkan Abbas'ın Gazze'den atılan roketleri engelleyebileceğini söyledi.

 Aynı konu kendisine sorulan İsrail Temsilcisi Prosor ise Hamas'ın alt yapısı yok edilene kadar ateşkes yapmayacaklarını belirtti.

Mansur'a photoshop yaptılar

 BMGK'da Filistin'in Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur konuşurken, İsrail elçiliğinin Twitter hesabından "nezaketsiz" bir fotoğraf yayınlandı.

Mansur'un konuşma yaparken arkasında bulunan kadın diplomatlarla çekilmiş fotoğrafı üzerinde oynayan elçilik, fotoğraftaki diplomatları çıkararak yerlerine yüzleri maskeli ve silahlı Hamas militanlarının yerleştirildiği fotoğrafı resmi Twitter hesabından yayınladı.

Fotoğrafın altına ise Prosor'un "Ne zamandan beri terörist örgütler, BM'de koltuk ve konuşma hakkı elde ettiler" ifadesi konuldu.

 Toplantının basına açık kısmının tamamlanmasının ardından Konsey üyeleri müzakere için kapalı oturuma geçti.