ODTÜ Teknokent’te faaliyet gösteren bir firmada görevli genç Türk mühendisler, internet üzerinden bilgi sızıntısını kaynağından engelleyen bir teknoloji geliştirdi. ‘MyDLP’ adlı yazılım, sızdırılan bilgileri yoğun bir erişim olduğunda kayıt altına alıyor ve yetkilileri uyararak bilgi aktarımını bloke ediyor.

ABD’den de yoğun talep
ODTÜ Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren MEDRA firmasında görev yapan güvenlik ve yazılım mühendisi Hüseyin Kerem Cevahir, ABD gizli belgelerinin sızdırıldığı WikiLeaks olayının, veri aktarımını kaynağından engellemenin önemini ortaya çıkardığını söyledi. Yıllar önce ODTÜ Teknokent, Sanayi Bakanlığı KOSGEB VE TÜBİTAK’ın desteğiyle internette bilgi sızıntısını engelleyecek ‘MyDLP’ adlı bir yazılım geliştirdiklerini anlatan Cevahir, yurtiçinden ve ABD dahil dünyadan sisteme büyük ilgi olduğunu belirtti.

Herkes kullanabilir
Projenin tamamlandığını ve yazılımın herkesin kullanabileceği şekilde ‘www.mydlp.org’ sitesinden dağıtılmaya başlandığını kaydeden Cevahir, sistemi şöyle anlattı: “Bradley Manning ne yapıyor, bir müzik CD’si getiriyor, Amerika’nın en güvenli kurumlarından birinin içerisine sokuyor. Yerine gizli dosyaları kayıt edip, bu şekilde dışarı çıkarıyor. Bu kurumda MyDLP gibi bir ürün kullanılıyor olsaydı, kopyalamaya bırakın daha bu gizli belgelere erişilmeye çalışıldığında fark edilecekti.

O veri gizli olduğu için engellenecekti. Gizli bilgiyi, herhangi bir personel bir taşınabilir depolama aygıtına kayıt edemeyecekti. Bir kişinin kendisiyle ilgisi olmayan çok fazla gizli belgeye ulaştığı fark edecek ve bu CD’ye tek bir satır bile gizli belge yazdıramayacaktı. Otomatik engellemeler bir yetkiliye bilgilendirme mesajı olarak gidecekti. Sistem için özellikle ABD’den elektronik posta yağıyor.”

Kamu kuruluşları sistemi kurdurdu
ODTÜ Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren MEDRA firmasında görev yapan güvenlik ve yazılım mühendisi Hüseyin Kerem Cevahir, projelerinin son 2 ayda kullanılır hale geldiğini söyledi. Projelerinin herhangi bir yere kurulma sürecinin 3-4 ay sürebildiğine dikkat çeken Cevahir, “Şu ana kadar bir-iki yere sistemi kurduk. 15-20 kurum ve kuruluş için de projeyi kurma çalışmalarımız devam ediyor.
 
Telekomünikasyon şirketleri, güvenlik şirketleri ve özellikle ABD’deki e-ticaret siteleri yoğun ilgi gösteriyor. Türkiye’deki kamu şirketlerinden de talep var” diye konuştu. Cevahir, ABD ve Hindistan’dan kendilerine ortaklık talebi geldiğini de vurguladı, Cevahir WikiLeaks yayınlarıyla birlikte kendilerine yönelik ilginin de arttığını belirtti. ANKARA - AA / RADİKAL