Emin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Somali'de yaşanan kıtlık ve açlığın ardından Türkiye'den birçok kurum ile bazı sivil toplum kuruluşlarının başkent Mogadişu'ya yardım için geldiğini anımsattı.

Yaklaşık bir aydır Mogadişu'da olduğunu dile getiren Emin, ''İlk geldiğimde hayat çok durgundu. İnsanlar sokağa çıkmaya cesaret edemiyordu. Trafik akışı yok gibiydi. Ama şimdi her yer cıvıl cıvıl, insanlar dışarı çıkıyor. Buradaki yetkililer bunun da en büyük sebebi olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkeye yaptığı ziyareti gösteriyor'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın gezisinin ardından Somali'de birçok şeyin değiştiğini ifade eden Emin, şunları söyledi:

''Türk Kızılayının kurduğu ve 1470 kişinin barındığı çadır kenti ziyaret ettik. Burada gıdasızlık nedeniyle zayıf düşmüş ya da sıkıntı yaşayan ne bir çocuğa ne de bir yetişkine rastladık. Herkes neşeli ve mutluydu. Özellikle Türkiye'den gönderilen yardımlar sayesinde Mogadişu'da açlıktan ölen kalmadı. Daha önce özellikle çocuklar açlıktan hayatını kaybederken artık bu nedenden ölümlerin önüne geçildi.''

Yapılan yardımların ardından ülkede Türklere karşı büyük bir minnet duygusunun hakim olduğunu ifade eden Emin, ''Somali hayat standartları açısından dünyanın en geri kalmış ülkesi. Türkiye ise yaptığı yardımlarla buranın en sevilen ülkesi oldu. Bu nedenle artık Somali'de Türk olmak bir ayrıcalık haline dönüştü'' diye konuştu.

-YARDIMLARIN DİĞER BÖLGELERE ULAŞTIRILMASI-

Gerek sokaktakilerin gerekse yönetimdekilerin kendilerine gösterdikleri ilginin her geçen gün artığını vurgulayan Emin, yardımları ülkenin her tarafına yaymak için çalıştıklarını da belirtti.

Somali'nin büyük bir coğrafyaya sahip olduğunu dile getiren Emin, şu açıklamalarda bulundu:

''Bizim buraya geliş amacımız tamamıyla insani. Somali insanını tamamen, topyekun olarak kucaklamak. Şurada ya da burada yaşayan Somali insanı diye ayırt etmek gibi bir yaklaşımımız olamaz. Yardım halkamızı daha da genişletmek için çalışıyoruz. Mogadişu'dan kuzey ve güneye açılmak için gerekli kanalları elimizden geldiğince zorluyoruz. Ülkede 19 yıl yaşanmış büyük sorunlar var. Bu sorunların çözümü için yapılabileceklerimizin en iyisini yapmaya çalışıyoruz.''