Fransa ve Rusya arasında artan gerilim, Rusya lideri Vladimir Putin'in Paris ziyaretini iptal etmesiyle yeni bir boyuta taşındı.

Rus lider, 19 Ekim'de Paris'e gitmeyeceğini Kremlin sözcüsü aracılığıyla resmen ilan etti. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Putin'in daha sonra Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile müsait olduğu bir zamanda görüşebileceğini söyledi.

Peskov, "Putin, başından beri Hollande için uygun olacak zamanda Paris'i ziyaret etmeye hazır olduğunu söylemişti. Bu nedenle (Hollande için) uygun zamanı bekleyeceğiz. O zaman Putin ziyareti tekrar değerlendirecektir" dedi.

ABD ile Suriye'de köprüleri tamamen atan Rusya ile Avrupa'nın devleri arasında son günlerde soğuk rüzgarlar esiyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Moskova ve Şam rejiminin savaş suçuyla yargılanması gerektiği sözlerinden günler sonra Fransa lideri Hollande çok daha sert bir açıklama yapmıştı. 

Rusya'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Suriye karar tasarısını veto etmesi üzerine Hollande, "Halep'te savaş suçu işleyenler, Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanacak" demişti. Söz konusu tasarı, Halep'te çatışmaların durmasını ve askeri uçakların kent üzerinde uçuşuna son verilmesini içeriyordu.

Hollande, veto kararının ardından Putin'i 19 Ekim'de Paris'te ağırlayacağına pişman olduğunu üstü kapalı dile getirmiş ve bu ziyaretin artık çok fazla anlamı kalmadığı mesajını vermişti.