Latin Amerika ülkelerinde soykırımla suçlanan ilk lider olan eski Guatemala diktatörü Efrain Rios Montt'ın yargılanması için ilk adım atıldı. Eski diktatörün ön duruşması başladı.  Yargıç, ön duruşmada sunulan kanıtların dava açmak için yeterli olup olmadığına karar verecek.  85 yaşındaki Montt, ön duruşmaya arkadaşları, yakınları ve üç avukatı ile birlikte katıldı. Duruşmaya kurbanların yakınları ve insan hakları örgütleri temsilcileri de katıldı.  
Montt'un avukatları, eski diktatörün ülkede ilan edilen af yasası kapsamına girdiğini ileri sürerek duruşmanın iptalini talep etti.  

SOYKIRIMLA SUÇLANMIŞTI

Birleşmiş Milletler'e göre Guatemala'da 1960 ve 1996 yılları arasında yaşanan 36 yıllık iç savaşta çoğu Maya yerlisi 200 binden fazla kişi öldürülmüş, köyler yok edilmiş ve yüzlerce kişi de kaybolmuştu. 1982'de darbeyle iktidara gelen Montt, Latin Amerika ülkelerinde soykırımla suçlanan ilk lider olmuştu. 15 yıl süren kongre üyeliği sırasında siyasi dokunulmazlıktan yararlanan Montt, daha sonra ev hapsine alınmıştı.