LAHEY - Hollanda Savunma Bakanlığı, 1995'te Bosna Hersek’te Birleşmiş Milletler'e bağlı askeri birlikte görev yapan Dave Maat adlı askere, travma yaşadığı gerekçesiyle tazminat ödeyecek.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, daha önce mahkemenin aldığı karar gereği tazminat konusunda Maat ile anlaşmaya varıldığı bildirildi. Tazminatın miktarı konusunda ise bilgi verilmedi.

Temyiz Mahkemesi geçtiğimiz mart ayında, travma yaşadığını belirterek dava açan ve Srebrenitsa soykırımına tanıklık eden Maat’ı haklı bulmuştu.

Savunma Bakanlığı’nın, Bosna’dan döndükten sonra Maat'a tamamlayıcı tedavi hizmetini yeterli ölçüde sunmadığına hükmeden mahkeme, bu durumun travma sonrası stres bozukluğuna yol açtığına hükmetmişti. 

Mahkemenin verdiği kararın benzer sorunları yaşayan diğer askerler için emsal teşkil edebileceği belirtiliyor.

Bosnalı Sırpların askeri lideri Ratko Mladiç’in komutasındaki birlikler 11 Temmuz 1995’te, BM’nin güvenli bölgesi olan Srebrenitsa’ya girmiş, burada birkaç gün içinde 7 ile 70 yaş arası yaklaşık 8 bin Boşnak erkeğini katletmişti. Srebrenitsa’da görev yapan Hollandalı askerler ise, karargahları olan eski akumülatör fabrikasına sığınan onbinlerce Boşnak’ı Sırplara teslim etmişti.



AA