İsviçre’nin Zürih Kantonu Gençlik Suçları Savcılığının bir suçlu için devlet kasasından yaptığı aylık 29 bin Frank tutarındaki harcama ülkede infial yarattı. Skandal İsviçre Devlet Televizyonu’nun Pazar gecesi yayınladığı Reporter programında ortaya çıktı. Gençlik Suçları savcılığı yöneticisi savcı Hansueli Gürber, hayatının anlatıldığı programda, genç suçlu Carlos A. için önce aylık 22 bin Franklık harcama yapıldığını söyledi. Konu araştırılınca bu rakamın 29 bin Frank (Yaklaşık 62 bin TL) olduğu anlaşıldı.

Her şey özel ve lüks

Hırsızlık, adam yaralama, tecavüz gibi suçlardan pek çok sabıkası olan 17 yaşındaki Carlos’a savcılık tarafından ıslah olması için özel öğretmen özel dört odalı apartman dairesi, özel hizmetçi ve özel spor hocası tutulmuş olduğu ortaya çıktı. Brezilya asıllı genç suçlu Carlos’un ıslah olabilmesi için Zürih Gençlik Suçları Savcılığı hiçbir masraftan kaçınmamış. O’na aile ortamını tadabilmesi için geçtiğimiz Ocak ayında dört odalı bir daire tutulup, ev işlerini yapması için de bir hizmetli tahsis edilmiş. Ayrıca Carlos’un en sevdiği spor olan Tai Boks için de özel bir spor hocası ile anlaşma yapılmış. Bunların yanı sıra herkesle aynı okula gitmek istemeyen Carlos için özel bir öğretmen görevlendirilmiş. Bütün bunların üstüne de psikolojisini düzeltmek için üç özel uzmanla çalışılmaya başlanmış.

Savcılık: her suçluya aynı prosedür uygulanmaz

Zürih Kantonu Gençlik Suçları Savcılığı yöneticisi savcı Hansueli Gürber tarafından şahsen düzenlenen Carlos’un Islah Programı TV sayesinde ortaya çıkınca ülkede infial yarattı. Konuyu yorumlayan uzmanlar bunun ıslah değil suça ödül uygulaması olduğunu söylediler. Savcılık ise yaptığını savunarak, 11 yaşından itibaren çeşitli suçlara karışan Carlos’a diğer genç suçlulardan ayrı muamele yapılması gerektiği için o şekilde davrandıklarını açıkladılar. Zürih Kantonu Gençlik Suçları Başsavcısı Marcel Riesen-Kupper , savcı Hansueli Gürber’in uyguladığı aylık 29 bin Franklık uygulamayı savunarak, “Bizim görevimiz bu suç işlemiş genç insanları daha fazla çukurun dibine itmek değil, topluma kazandırmak. Topluma kazandırılmaları için de herkesin ihtiyacı olduğu şekilde ıslah programı uyguluyoruz. Bu şekilde program alan tek genç suçlu Carlosö dedi.

Televizyon Programı “Reporterö genç bir suçlu için devlet kasasından 29 bin Frank harcayan Zürih Kantonu Gençlik Suçları Savcısı Hansueli Gürber’i (62) hem iş hem de özel hayatında çok farklı olmak ve farklı metotlar uygulamakla tanınan bir kişilik olarak tanıttı. Hem eski karısı hem de sevgilisi ile birlikte yaşayan Gürber’in evinde vahşi sürüngenlerden oluşan küçük bir hayvanat bahçesi yayında dakikalarca gösterildi.