Hakkında 20 yıl hapis istemi ile dava açılan Kuyumcu, işbirliği yaptığı kişi ve kurumları açıklamak koşuluyla savcılıkla vardığı anlaşma sonucu 5 yıla yakın hapis cezası alacak.

Kuyumcu’nun alacağı kesin ceza önümüdeki Ekim ayında belirlenecek. Global Metallurgy LLC adlı şirketin başında bulunan 44 yaşındaki Kuyumcu, dün yapılan duruşmada ulusal güvenlik gerekçesiyle İran ile ticareti kısıtlamaya yönelik İran ve İran kurumlarına yönelik olarak Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı (IEEPA) planlayarak çiğnediği suçlamalarını kabul etti.

Savcılık, Kuyumcu’nun havacılık, füze yapımı ve nükleer alanlarda kullanılabilen 450 kilonun üzerinde kobalt-nikel tozunu İran’a göndermek üzere plan yaparak topladığını belirtti.

UZLAŞMA YOLUNU SEÇTİ

Savcılık, iddianamede, hakkında 20 yıl hapis ve 1 milyon dolar para cezası istenen Kuyumcu ve bir işbirlikçisinin metal tozunun sevk edildiği son noktayı gizlediği ve Türkiye’ye sevk ettikten sonra İran’a gönderdiğini belirtti. ABD Adalet Bakanlığı’nın resmi sitesinde yer alan bilgilere göre, Kuyumcu, hakkındaki suçlamaları kabul ederek, savcılıkla uzlaşma yolunu seçti. Kuyumcu, bu yolla hakkında istenen hapis cezasının yaklaşık 5 yıla indirilmesini sağlarken, kesin cezanın önümüzdeki Ekim ayında açıklanacağı belirtildi. Kuyumcu’nun avukatı Patrick Müllin, savunmasında "Müvekkilim tarafından satılan ve kaplama yapımında kullanılan söz konusu tozun füze üretimi veya nükleer alanda uygulama bulacağı kanısına şiddetle karşı çıkıyoruz. Bu madde daha çok sanayide kullanılıyor" dedi.

Tiyatro ve sinema çalışmalarına ara verdikten sonra ABD’ye yerleşen ve New York merkezli Global Metallurgy LLC şirketi ile iş dünyasına atılan Kuyumcu hakkında, 1 milyon dolar para cezası ve 20 yıl hapis istemiyle dava açılmıştı.

ABD Adalet Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Kuyumcu hakkında Federal Soruşturma Bürosu FBI tarafından hazırlanan dosyada, ABD Hazine Bakanlığı’ndan izinsiz olarak, Ohio’da başka bir Amerikan firmasından satın aldığı kobalt - nikel metal tozunu Türkiye’de bir firma aracılığıyla İran’a sattı.

"BİLEREK YAPTILAR" İDDİASI

Kuyumcu ve iş yaptığı kişilerin yaptıklarının suç olduğunu bilerek bu ihracatı yaptığı öne sürüldü. Adalet Bakanlığı, Kuyumcu’nun kurucusu ve CEO’su olduğu, ’Global Metallurgy LLC’ metal firmasının, yasadışı yollardan havacılık, füze ve nükleer uygulamalarda da kullanılabilen metal tozunu İran’a sattığı, Kuyumcu’nun Türkiye’de birlikte çalıştığı firmayla gizli şifre kullanarak iletişimde olduğunu açıkladı. Kuyumcu ile ilgili hazırlanan mahkeme dosyasında nikel-kobal tozunun iki kez Türkiye’ye gönderildiği belirtildi.

Ulusal Güvenlikten Sorumlu ABD Adalet Bakanı Yardımcısı John Çarlin, Kuyumcu hakkında ulusal güvenliğe zarar vermekten dava açıldığını, ABD ve müttefiklerinin ulusal güvenliği konusunda tehlike yaratan para kazanma yollarının tüm güvenlik güçleriyle izleneceğini söyledi.

ABD Adalet Bakanlığı’nın açıklamasında göre, Kuyumcu’nun Türkiye’de bir metal firmasıyla yaptığı iş yazışmalarını izleyen FBI ajanları, İran’a füze yapımında kullanılan malzeme gönderdiğini saptadı.

İran ile iş yapan bir Türk firmasının, Türkiye’den İran’a Türkiye’den ihraç ettikleri nikel-kobalt tozunun ellerinde yeterli oranda kalmaması üzerine, bu tozu ABD’den Kuyumcu’nun firması aracılığıyla istediği belirtildi.

Kuyumcu’nun Ohio’da bir Amerikan firmasından satın alıp iki ayrı tarihte yaklaşık 450 kilo tozu New York JFK havalimanından Türkiye’ye yolladığı, metal tozunun Türkiye’den de başka bir firma aracılığıyla İran’a gönderdiği belirlendi.

DİZİLERDE OYNAMIŞTI 

Erdal Kuyumcu, Türkiye’de "Oğlum Adam Olacak", "Koltuk Sevdası", "Duruşma", "Teresa" gibi birçok diziler ve sinema filmlerinde oynadı. Kuyumcu ABD’ye yerleştikten sonra daNew York’ta bazı dizi, sinema projelerinde de yer aldı. Kuyumcu "Oyunun Adını Siz Koyun Biz koyamadık" tiyatro oyununda da rol aldı.

ZARRAB DAVASI’NA ÖRNEK OLABİLİR!

Hakkında 20 yıl hapis 1 milyon dolar da para cezası istenen, ancak savcılık makamı ile vardığı uzlaşma sonucu hapis cezası 5 yıla kadar düşmesi beklenen Erdal Kuyumcu davası, kara para aklama, dolandırıcılık ve İran’a uygulanan yaptırımları delme suçlamaları ile ABD’nin New York kentinde tutuklu olarak yargılanan işadamı Reza Zarrab davasına emsal olabilir. Reza Zarrab da, hakkındaki öteki iddiaların yanı sıra İran ve İran kurumlarına yönelik olarak Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı (IEEPA) planlayarak çiğnediği suçlamaları ile, ABD’de tutuklu olarak yagılanıyor.

On milyon doları peşin, gerisi de tahville ödenmek üzere 50 milyon dolarlık kefaletle serbest bırakılmak için talepte bulunan Reza Zarrab hakkında 75 yıl hapis cezası isteniyor.


Nafiz ALBAYRAK /DHA