Rusya’da vergi kaçırma nedeniyle hapse giren ve hapiste hayatını kaybeden Sergei Magnitsky’nin avukatı Nikolai Gorokhov, Moskova’daki apartmanının dördüncü katından düşerek ağır yaralandı. Gorokhov, New York’ta 15 Mayıs’ta görülecek Kıbrıs-Rusya-ABD bağlantılı Prevezon kara para aklama davasının da en önemli tanığıydı. Bu davanın meşhur savcısı ise 11 Mart’ta Trump yönetiminin görevine son verdiği Preet Bharara olacaktı.

Gorokhov’un avukatlığını yaptığı Magnitsky, Rusya’da iş yapan Hermitage Capital Management’in vergi uzmanı olarak çalıştı. Vergi kaçırma suçu nedeniyle hapse giren Magnitsky, hapiste gördüğü işkence sonrası 2009 yılında hayatını kaybetti. Gorokhov Magnitsky ailesinin avukatlığını devam ettiriyordu. Gorokhov, Magnitsky’nin annesi ile bağlantılı olduğu iddia edile 230 milyon dolarlık vergi kaçakçılığı için yeniden Moskova Temyiz Mahkemesinde savunma yapacaktı. Bu dava Gorokhov’un ölümü üzerindeki şüpheleri iyice arttırdı. Sergei Magnitsky davasına odaklı haber yapan Hukuk ve Düzen sitesi Gorokhov’un yaşadığı kazayı, “Magnitsky ailesinin avukatı evinin çatı katından atıldı. Başından ve vücudundan ağır yara alan Gorokhov yoğun bakımda” olarak duyurdu. Life News ve Novaya Gazeta ise Gorokhov’un evine vinç ile jakuzi taşırken kaza geçirdiğini ve yaralandığını aktarırken kazada Gorokhov’un yanındaki işçilere ise bir şey olmadığını ifade etti.

Bharara’nın tanığı olacaktı

Geçirdiği şüpheli kaza sonrası yoğun bakımda olan Gorokhov, 15 Mayıs’ta New York’ta Prevezon Holding’in de adının karıştığı kara para aklama davasına katılacaktı. Trump yönetiminin 11 Mart’ta görevden aldığı Preet Bharara’nın savcı olarak baktığı davanın en önemli tanığı Gorokhov’du. (washingtonhatti.com)