Yeni anayasa üç ay içinde çok partili seçimlerin yapılmasının önünü açıyor. Muhalefet "maskaralık" olarak nitelediği referandumu boykot etti, Suriye lideri Beşar Esad'ı istifaya çağırdı.

Suriye yönetimi ülkedeki kargaşa ortamına rağmen referandum planını hayata geçirdi ve 13 bin oy merkezinde oy kullanıldı.

'DEMOKRASİ SİMGESİ SURİYE'
Beşar Esad da Şam'da oy kullandı. Esad yeni anayasayı Suriye'yi "bölgenin demokrasi simgesi yapacak reform sürecinin" önemli bir unsuru olarak görüyor. Anayasa, Baas Partisi'nin iktidar tekeline son verecek, çok partili sisteme geçilecek. 

Bu değişiklikler bir yıl öncesiyle kıyaslandığında devrim niteliğinde. 

Ancak insan hakları eylemcileri ve silahlı muhalif gruplar Esad yönetiminin eski anayasada işkenceyi yasaklayan ve bireysel ve siyasal özgürlükleri güvence altına alan hükümleri gözardı ettiğine dikkat çekerek reform önerilerini "aldatmaca" olarak niteliyor.


Arap Birliği’ne üye ülkelerden bazı siyasetçiler de referandumun kaydadeğer olmadığını savunarak Suriye’de önce akan kanın durması gerektiğini kaydetti. Tunus Dışişleri Bakanı Refik Abdüsselam, “Her şeyden önce uzlaşma arayışlarına geçmeden Suriye’de akan kanı durdurmak için girişimde bulunmak gerekirdi. Ancak bunun ardından Suriye’nin birliğini güvence altına alacak bir referandum yapılabilir” dedi. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Fas Başbakanı Abdulillah Benkirane ise, “Anayasa taslağı tam bir hayal kırıklığı, üzerinde durulucak hiçbir tarafı yok. Köklü değişiklikler içermiyor. İktidar partisinin hakimiyeti şu ya da bu şekilde devam edecek. Dizginler Beşar el Esad’ın elinde. Bu anayasa Suriye halkının taleplerini karşılamıyor” şeklinde konuştu.

Beşar Esad, dün oylanan yeni anayasa ile ülkede üç ay içinde çok partili parlamenter sistemin önünü açmayı vaad ediyor. Baas Partisi’nin 1973 anayasasında tanımlanan üstünlüğü ise sona eriyor. Ancak yeni anayasa, Esad’a 2028’e kadar iktidarda kalmanın kapısını da aralıyor. Referenduma ilişkin resmi sonuçların bugün açıklanması bekleniyor.


Gazeteport