Suriye’nin başkenti Şam’da geçtiğimiz hafta yüzlerce sivilin ölmesine neden olan ve kimyasal silahlarla düzenlendiği iddia edilen saldırı, Esad rejimine karşı askeri operasyon seçeneğini gündeme getirdi. Esad, bugün bir açıklama yaparak kimyasal silah iddialarının ‘politik amaçlı olduğunu’ söyledi ve ABD’yi askeri operasyon konusunda uyardı.

Rusya’nın Izvestia gazetesine konuşan Esad, kendisine Suriye’ye operasyon düzenlenmesi veya işgal edilmesi olasılıkları sorulduğunda, “Eğer ABD askeri operasyon düzenlerse, Vietnam’dan bugüne kadar başlattığı tüm savaşlarda olduğu gibi onu başarısızlık bekliyor” dedi.

RUSYA ENDİŞELİ
Rusya ise ABD’nin Suriye’ye yönelik olası operasyonu hakkında endişeli olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ‘Washington’tan son günlerde yapılan ve Suriye’deki iç savaşa müdahale etmek için ordunun hazırlandığı yönündeki haberlerin endişe uyandırıcı olduğunu’ belirtti.





Fransa ise Suriye'ye yönelik askeri müdahale hakkında henüz bir karar alımadığını, ancak tüm opsiyonların masada olduğunu belirtti.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Europe 1 radyosuna yaptığı açıklamada, "Orantılı bir tepki verilmesi gerekir... Birkaç gün içinde nasıl bir tepki verilmesi gerektiği kararlaştırılacak" dedi.

Fabius, tüm seçeneklerin masada olduğunu, değerlendirilmeyen tek seçeneğin ise 'bir şey yapmamak olduğunu' belirtti.