ALİ HALİT ASLAN -WASHINGTON   
Başkan Obama, Beyaz Saray’ın gül bahçesinden yaptığı konuşmada Suriye’deki Esed rejimi hedeflerine askerî müdahale kararı aldığını, ancak Amerikan Kongresi’nden yetki isteyeceğini bildirdi.

9 Eylül’de mesaiye başlayacak olan Kongre’de müzakere ve oylama süreci ABD’nin Suriye’yle ilgili nihai kararını geciktirecek. Obama, ordusunun ‘ister yarın, ister gelecek hafta, isterse bir ay sonra’ operasyonu gerçekleştirme kabiliyetine sahip olduğunu kaydetti. Suriye operasyonunu, Kongre onayı gerekmeksizin gerçekleştirmeye yetkisi olduğunu hatırlatan Obama, ülkesinin ‘daha güçlü’ ve eylemlerinin ‘daha etkili’ olması adına bu kararı aldığını söyledi. ABD Kongresi’nden ve kamuoyundan Beyaz Saray’a, halkın temsilcilerine danışması yönündeki telkinler artmıştı. Obama, BM Güvenlik Konseyi kararı olmadığından uluslararası hukuk açısından tartışmalı keyfiyet taşıyan tek taraflı Amerikan müdahalesine, Kongre vasıtasıyla hukukî meşruiyet arıyor.

ABD Temsilciler Meclisi’nde muhalefetteki Cumhuriyetçi Parti rahat bir çoğunluğa sahipken, Senato kanadından Demokratların az farklı üstünlüğü bulunuyor. Temsilciler Meclisi’nde top geleneksel olarak güç kullanımına daha sıcak bakan ve Suriye’de askerî formülleri daha fazla dillendiren Cumhuriyetçilerde. Ancak işin içine siyasî rekabet girince, partilerin nasıl davranacağını önceden kestirmek zor. Öte yandan, Suriye’deki son kimyasal saldırı bölgelerinde incelemelerde bulunan BM denetçileri, çalışmalarını tamamlayarak dün ülkeden ayrıldı. Tetkik sonuçları yaklaşık iki hafta sonra belli olacak.