İnsan hakları ihlalleriyle sıklıkla gündeme gelen Suudi Arabistan’da iki günde bir, bir kişinin idam edildiği açıklandı. Uluslararası Af Örgütü’nün raporunda ülkenin geçen yıl 175 kişiyi idam ettiği belirtilirken, bu yılın ilk yarısında bu rakamın 102’yi bulduğu kaydedildi. Uzmanlar, 1995’te 192 kişiyi öldürerek rekor kıran Suudi Arabistan’ın, bu yıl 192’yi de aşarak yeni bir rekor kıracağını düşünüyor.

Independent’ın haberine göre, Suudi Arabistan’da idamların baş kesme yöntemiyle gerçekleştiği bilinirken, idam edilenler arasında ‘suçu işlediğinde’ 18 yaşından küçük olanların ve akli dengesi yerinde olmayanların da bulunduğu vurgulandı. Ocak’ta Kral Abdullah’ın ölmesinin ardından tahta geçen Kral Selman döneminde idam cezalarının arttığını belirten Uluslararası Af Örgütü, 1985’ten bu yana ise en az 2 bin 208 kişinin infaz edildiğini duyurdu.

Uluslararası Af Örgütü’nün Ortadoğu Direktörü Said Boumedouha, Suudi Arabistan’da adalet sisteminin “derinden kusurlu” olduğunun altını çizdi ve dava süreçlerinin uluslararası standartlarda işlemediğini vurguladı.