Suudi Arabistan'da ‘İslam'a hakaret’ iddiasıyla 10 yıl hapis ve 1000 kırbaç cezasına çarptırılan blog yazarı ve aktivist Raif Bedevi'nin eşi Ensaf Haydar, Bedevi'nin açlık grevine başladığını duyurdu. Ensaf Haydar, yeni bir cezaevine nakledildikten sonra izolasyon ünitesine yerleştirilen eşinin salı gününden beri gıda almayı reddettiğini açıkladı.

Raif Bedevi'nin eşi Ensaf Haydar, Bedevi 2012'de tutuklandığından beri eşinin serbest bırakılması için mücadele veriyor. Basın toplantılarından, gösterilere sayısız organizasyona katılıyor, eşine verilen ödülleri onun adına kabul ediyor.



AF ÖRGÜTÜ'NDEN AÇIKLAMA

Uluslararası Af Örgütü'nden (Amnesty International) yapılan açıklamada, Raif Bedevi'nin bir başka cezaevine nakledildiği konusunda kendilerine bilgi verildiği belirtildi. Bedevi'nin açlık grevinin henüz doğrulanamadığının belirtildiği açıklamada, Raif Bedevi'ye verilen Sakharov Ödülü'nün Strazburg'da 16 Aralık'ta yapılacak bir törenle eşi Ensaf Haydar'a takdim edileceği hatırlatıldı.

Avrupa Parlamentosu üyeleri, düşünce özgürlüğü alanında verilen Sakharov Ödülü'ne bu yıl Raif Bedevi'yi layık görmüştü. Ödülün düşünce özgürlüğü ve hoşgörü için gösterdiği cesaret nedeniyle Bedevi'ye verildiği vurgulanmıştı. Bedevi, 50 bin euroluk para ödülünün sahibi olacak.

50 KEZ KIRBAÇLANDI

Suudi Arabistanlı blog yazarı Bedevi, 2012'de İslam'a hakaret ve irtidad, yani İslam'ı terk etme gerekçesiyle tutuklanmış, kendisine 10 yıl hapis cezasının yanı sıra yaklaşık 194 bin Euro para cezası ve bin kırbaç cezası verilmişti. Bedevi ilk kez Cidde'de 50 kez kırbaçlandı. Dünya çapında düzenlenen Bedevi'ye destek gösterilerinden sonra ikinci ceza, oluşan yaralarının henüz kapanmadığı gerekçesiyle ertelendi.