AA

KAHİRE - Mısır'da sivil yönetim isteyen ve yeni anayasada asker vesayetine karşı çıkan onbinlerce muhalifin katıldığı gösteriler, başkent Kahire, İskenderiye ve Süveyş kentinde devam ediyor. İsyanın merkez noktası olan Tahrir Mydanı'nın kontrolü ancak akşam saatlerinde güvenlik kuvvetlerine geçebildi.

Mısır güvenlik kuvvetleri, Tahrir Meydanı'ndaki eylemleri durdurabilmek için yoğun bir operasyon düzenledi. Polisin meydanda göstericilere ait çadırları ateşe verdiği, meydanı terk eden 5 bin kadar muhalifin Talat Harp Meydanı ve Altı Ekim Köprüsü'nün altına doğru çekildikleri belirtildi.

Görgü tanıkları, köprü tarafından yoğun dumanların yükseldiğini belirtirken polisin gerçek mermiler kullandığını iddia ettiler.

2 ÖLÜ, 750'DEN FAZLA YARALI
Göstericiler ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar Kahire, İskenderiye ve Süveyş'te gün boyunca sürdü. Çıkan olaylarda iki kişi hayatını kaybederken, 750'den fazla gösterici, polis ve askerin yaralandığı bildirildi.

Başkent Kahire'de Tahrir Meydanı'nı işgal eden muhalifler İçişleri Bakanlığına yürümek istiyor, fakat güvenlik güçleri göstericilere engel oluyordu.

Kahire'de gün ortasında tırmanan çatışmalar Kahire Amerikan Üniversitesi çevresinde yoğunlaşırken, Süveyş'te göstericilerin bazı karakolları bastığı kaydedildi. Güvenlik kuvvetlerinin onlarca kişiyi gözaltına aldığı açıklandı.

TANTAVİ'YE 'GİT' MESAJI
Tahrir Meydanı'nda toplanan binlerce kişi Yüksek Askeri Konsey Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi'ye "erhal", yani git diye seslendi. Hürriyet ve adalet isteklerini dile getiren göstericiler, Yüksek Askeri Konsey iktidardan düşünceye kadar meydandan ayrılmayacaklarını söylediler.

İslami Cemaat adlı grup göstericilerden Tahrir Meydanı'nı boşaltmasını isterken, çoğu sol ve devrimci 18 siyasi parti ve hareket Tahrir'de eyleme devam kararı aldı.

Mısır Sosyalist İttifakı ise adaylarından seçim kampanyalarını olaylar nedeniyle durdurma kararı aldı. Barışçıl Değişimin Serbest Cephesi, Birleşmiş Milletler'e başvurarak olaylar ile ilgili soruşturma açılmasını isteyebileceğini açıkladı.