ABD’de 5-11 yaş arası ilkokul çocuklarının her gün tekrarladığı “Bağlılık Yemini” içinde geçen “Tanrı’nın emrinde” sözleri tekrar yürürlüğe girerken ülkede yeniden laiklik tartışması başladı.

2002’de açılan bir davada sözkonusu ifadeyi laikliğe aykırı bulup yeminden çıkarılması yönünde karar veren ABD 9. Federal Gezici Temyiz Mahkemesi, dün 1’e karşı 2 oyla tam tersi bir hükme vardı. Mahkeme ayrıca Amerikan dolar banknotlarının arka yüzünde yer alan “In God, We Trust” (Tanrı’ya inanıyoruz) cümlesinin laikliğe aykırı olmadığına da oy birliğiyle karar verdi. Yargıç Carlos Bea kararın gerekçesine şunları yazdı:

Ülkeyi birleştiriyor

“Bağlılık Yemini’nde ve parada atıfta bulunulan ‘Tanrı’ sözü resmi bir kavramdır ve vatanseverlik anlamı içermektedir. Dinsel yapıyla ilgisi yoktur. Tanrı sözleri, cumhuriyetimizin üzerine kurulduğu ideallerin bazılarını gururla anmaya vesile olarak geniş ülkemizi birleştirmeye hizmet etmektedir.”

Bir ateist dava açmıştı

1892’de yazılan

Bağlılık Yemini’ne, 1954’te Dwight Eisenhower başkanlığı sırasında ‘Tanrı’nın emrinde’ sözü eklendi. Ateist doktor Michael Newdow 2002’de “Laik devletin okulunda öğrenciler her gün bunu dinlemeye zorlanamaz” diyerek açtığı davayı kazandı.

O dönemde Bush Yönetimi karşı çıkmasına rağmen davacıyı destekleyen mahkeme, bu kez Obama Yönetimi’nin tutumuna karşı bir tavır aldı. Newdow, Federal Yüksek Mahkeme’de bir dava daha açacak.



Hürriyet