Yasa, geçtiğimiz Haziran ayında parlamentoya sunulmuştu. Yasanın resmileşmesiyle, Hollanda’daki mobil hizmet sağlayıcı şirketler, kendi trafiklerini kullanan Skype ve internet SMS hizmetiWhatsApp  internet hizmetleri için müşterilerinden ek ücret alamayacak. 

İnternet servis sağlayıcıları (ISP), sundukları hizmetler için fiyat belirleyemeyecek. ISP’ler ağlarda güvenlik nedenleri ve yığılmayı önlemek için filtremele yapabilecek. Ancak bu durumlar gerekli olmadığı sürece internet trafiğini bloke edemeyecekler. Yeni yasa, internetteki ses, video, e-mail ve metin olmak üzere,tüm trafiği kapsayacak. 

IPS'ler ise oyunlar ve dosya paylaşım programlarının interneti yavaşlatabildiğini, daha fazla bant genişliği kullanan içerik ve programlar için ek ücret kestiklerini belirtti. 

Hollanda’daki dijital hakları savunma hareketi “Bits of Freedom”, internet ağlarını tarafsız kılan yasanın, “açık ve güvenli internetin koruyucusu olacağını” belirtti. Bits of Freedom, yasada tek olumsuz detay olarak göze çarpan, “ideolojik nedenlere dayanarak belli hizmetlerin bloke edilmesi maddesinin” de teknik bir hata olduğunu söyledi. 

Hollanda İşçi Partisi’nin (PvDA) milletvekili Han Noten, bu maddenin, geçtiğimiz yıl Reform Partisi (SGP) tarafından önerildiğini ve kendilerini yanlışlıkla kabul ettikleri için yasada yer aldığını belirtti. 

Bits of Freedom, ağlardan bilgi sızdırılmasını sağlayan Deep Packet Inspection (DPI) gibi ağ yönetim tekniklerinin de yasa kapsamında önüne geçilmesi memnuniyet verici olarak belirtti. Ağ tarafsızlığına yönelik ilk yasayı kabul eden ülke Kanada olmuştu. Hollanda, Kanada'nın ardından benzer bir yasayı hayata geçiren ve internette kısıtlamaları ortadan kaldıran dünyada ikinci, Avrupa'da ilk ülke oldu. 



ntvmsnbc