Ermenistan Ulusal Bilimleri Akademisi'ne bağlı Doğu Etüdleri Enstitüsü Direktörü, tanınmış Türkolog Ruben Safrastyan, Türkiye'nin 1915 olaylarının "soykırım" olarak tanımasının beklenilmeyeceğini belirterek, uluslararası mahkemeye başvurulması gerektiğini öne sürdü.

"Soykırım"ın İsveç tarafından tanınmasından duyduğu memnuniyeti de dile getiren Sarfrastyan, "Türkiye'nin 1915 soykırımını tanımasını beklememeliyiz. Güçlü ülkelerin çoğu, bu tarihi gerçeği tanıdığına göre, uluslararası hukuk platformuna doğru yönelmeliyiz ve Türkiye'yi mahkemeye vermeliyiz" dedi.


"Türkiye ve ABD'nin pazarlık yaptığı aşikar"

Bu arada, Safrastyan, düzenlediği basın toplantısında, "Türkiye ve ABD'nin pazarlık yaptığı aşikar" iddiasında bulundu. Ermenistan Devlet Radyosu'na göre Safrastyan, şöyle devam etti:
"Türk liderlerinin açıklamaları, Türkiye'nin ABD ile bir pazarlık içinde olduğunun kanıtı ve bu pazarlığın başarısızlıkla sonuçlanması olasılığı dışlanmıyor. Bu da, Türkiye'nin girişimiyle protokollerin onaylanmasının askıya alınmasına yol açabilir. Bu durumda, Ermenistan'ın, onay sürecinden çekilmesi çok mantıklı."

Anka