(AA)

Fransız hükümeti, bugün gerçekleştirilen meclis başkanlık divanı toplantısında, Türkiye'nin sert tepkisine neden olan tartışmalı yasa teklifinin gündeme alınmasına itiraz etmedi.

Hükümetin tasarının gündeme alınmasına itiraz etmemesiyle yasa tasarısının perşembe günü oylamaya sunulması kesinleşti.

Fransa meclisi yasalar komisyonu iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) Marsilya milletvekili Valerie Boyer tarafından hazırlanan yasa tasarısını 7 Aralık'ta kabul etmişti.

Tasarıda, "Fransız yasaları tarafından tanınan soykırımların reddi, bir yıl ve 45 bin avro para cezasına çarptırılır" ifadesi yer alıyor.

Fransa parlamentosu, 29 Ocak 2001 tarihinde, "Fransa, 1915 yılındaki Ermeni soykırımını tanır" ifadesiyle kaleme alınan bir yasayı onaylamıştı.

Gül: "Bunu kabul etmemiz mümkün değil"

Fransa'daki gelişmeleri izleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bir yazılı açıklama yaptı.

Gül açıklamasında, "Fransa Ulusal Meclisi'nin gündeminde bulunan, ülkemize ve milletimize yönelik haksız ve asılsız ithamları reddetme özgürlüğünü ortadan kaldırmaya matuf yasa çalışmasını kabul etmemiz söz konusu değildir. Fransa'yı ifade özgürlüğüne saygı göstermeyen ve objektif bilimsel araştırma yapılmasına dahi izin vermeyen bir konuma düşürecek bu girişimden, en kısa sürede vazgeçilmesini temenni ediyorum. Fransa'da aklın ve sağduyunun hakim olmasını ve bahsekonu yasa tasarısının gündemden düşürülmesini, tarihin yazımının tarihçilere bırakılmasını bekliyoruz" ifadelerine yer verdi.

Oylama öncesi gösteri

Öte yandan Fransa'daki Türk dernekleri, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa teklifinin perşembe günü genel kurulda oylanmasından önce Meclis binası önünde gösteri yapacak.

YASA TEKLİFİ İNGİLİZ BASININDA...

İngiliz gazeteleri, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifinin Fransa meclisi genel kurulundaki oylaması öncesinde Türkiye ile Fransa arasında artan gerginliği sayfalarına taşıdı.

Times gazetesi, "Türkiye, Ermeni soykırımı yasasıyla ilgili yaşanan anlaşmazlıkla, kan davası başlatma tehdidinde bulunuyor" başlıklı haberinde, "Türkiye ve Fransa, şimdi birbirlerini 20. yüzyılın en korkunç katliamlarının arkasında olmakla suçluyor" ifadesine yer verdi.

Haberde, katliam suçlamalarını reddeden Türkiye'nin, buna karşılık Fransa'nın Ruanda'daki 1994 soykırımında oynadığı rolü ve Cezayir'deki sömürgeci geçmişini gündeme getirdiği kaydedildi.

Ankara'nın Paris'teki Büyükelçisini çekme ve Fransız mallarını boykot etme tehdidinde bulunduğunu da bildiren gazete, Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe'nin Türk milletvekillerinden oluşan bir heyetle bir araya geleceğini aktardı. Gazete, Fransa'daki Ermeni Örgütleri Ulusal Eşgüdüm Konseyi Başkanı Alexis Govciyan'ın, "Bu, Ermeni toplumu açısından büyük önem taşıyor. Soykırımı inkar ederseniz, bu, olayın kurbanlarının anısına karşı işlenmiş bir suç. İki kere öldürülmüş gibi oluyorlar. Ayrıca, hayatta kalanların da onuruna yönelik bir saldırı" sözlerine yer verdi.

Fransa'nın 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını kabul eden 20 ülkeden biri olduğunu hatırlatan Times, gündemdeki yasa teklifiyle Ermeni soykırımının inkar edilmesi halinde 1 yıla kadar hapis ve 45 bin euro para cezasının öngörüldüğünü belirtti.

Guardian gazetesi de konuya ilişkin yer verdiği haberde, "Türkiye, Fransa'yı Osmanlıların Ermenileri öldürmeleri konusundaki tavrıyla ilgili tehdit ediyor" başlığını attı.

Konunun, "Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkmasıyla zaten gergin olan Türkiye-Fransa ilişkilerine daha da zarar verebileceği" kaydedildi.

Gazete, yasa teklifinin kabul edilmesinin iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere zarar verebileceğine de dikkati çekti.