Yapılan incelemelerde, Uygurların dosyalarındaki vatandaş kısmında sadece Çinli yazdığını belirtildi. Tayland'ın bugüne kadar Çin ve Türkiye ile birlikte bu sorunu çözmek için görüşmelerde bulunduğu aktarıldı. Geçen hafta 173 kişinin Türkiye'ye gönderildiğini hatırlatan General Sukhonthapatipak, bugün sabah saatlerinde 90 Uygur'un Çin'e geri gönderildiğini duyurdu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Tayland temsilcisi Sunai Phasuk, 90 Uyguru geri göndermesiyle Tayland'ın uluslararası hukuku ihlal ettiğini söyledi. Phasuk, gönderilen Uygurların Çin'de işkence ve kaybolma da dahil olmak üzere ciddi suistimale uğrayabileceğini kaydetti. Phasuk ayrıca, Tayland'ın Çin'in baskısına boyun eğmesinin çok sarsıcı ve rahatsız edici olduğunu açıkladı. Tayland ve Çin güvenlik birimleri ile görüşmelerin yapıldığının altını çizen General Sukhonthapatipak ise gönderilen Uygurların güvenliklerinin garanti altına alındığını vurguladı.

Tayland, Türkiye'deki vatandaşlarını uyardı

İstanbul'da bir grubun Tayland Konsolosluğu binasına saldırması sonrası Tayland Dışişleri Bakanlığı, sosyal medya üzerinden Türkiye'deki vatandaşlarını dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Türkiye'de yaklaşık 1300 Tayland vatandaşının elçilik tarafından yapılacak açıklamaları takip etmeleri istendi.

Öte yandan İstanbul'daki Tayland Konsolosluğu'na saldırı sonrası, ülkedeki tüm televizyon ve haber sitelerinde söz konusu eyleme büyük yer verildi. (CİHAN)