Hindistan'da geçen Temmuz ayında kaçırılan ve toplu tecavüze uğrayan bir kadının "arındırılması" için arpa tanesi testinden geçmesine karar verildi. BBC Türkçe'de yer alan habere göre, olay şu şekilde gelişti:

23 yaşındaki genç kadın, geçen Temmuz ayında kaçırıldığında kocası ve iki çocuğuyla Surat'ta yaşıyordu. 8 ay boyunca beşten fazla adam tarafından toplu tecavüze uğradı. Şu anda hamile ve kürtaj talebi, hamileliği ilerlediği için Gujarat Yüksek Mahkemesi tarafından geri çevrilmiş durumda.

'ÇOCUĞU DOĞURURSA KİMSE ONUNLA EVLENMEZ'

Gujarat'ın Ranpur Taluka kentinin Devaliya köyünde iki odalı evinde tüm vaktini çocuklarıyla geçiriyor. Kayınvalidesi ve kayınpederi onu evlerine almayı reddetmişler. Eşi de bunun üzerine annesini ve babasını terk ederek eşinin yanına yerleşmiş. Genç kadının kendi ailesi dönmesini memnunlukla karşılamış, ama karnında taşıdığı bebeğin sorun yaratacağından korkuyor.

"Benim henüz evlenmemiş iki çocuğum daha var" diyor annesi: "Bu çocuğu doğurursa onlarla kimse evlenmez. 14 yaşındaki oğlum da toplumdan dışlanır. Yapılacak tek şey arpa tanesi testinden geçip arınması, ondan sonra toplumumuz ne derse o olur."

'TEK Mİ ÇİFT Mİ'

Bu, sadece Gujarat'taki Devipujak toplumunda uygulanan bir test. Devipujak toplumu katı bir kast ve dini sisteme bağlı, tecavüz ya da eşe ihanet gibi konularda kendi mahkemeleri var. Bu mahkemelerin Hindistan yetkilileri tarafından onaylandığı ya da kınandığına dair bir bilgi yok. Ancak hiçbir zaman bu konu polis tarafından soruşturulmamış. Doğaüstü güçlere, sihir ve büyüye dayalı arpa tanesi testi, polisten de mahkemelerden de eski.

Buna göre testi yapacak olan rahip, torbadan bir avuç arpa tanesi alıp, karşısındaki kadına 'tek mi, çift mi' diye sayısını soruyor. Kadın bunu bilemezse, söylediklerinin yalan olduğuna hükmediliyor. Daha sonra başının üzerine 10 kilogram ağırlığında bir taş konularak bu sorgulama devam ediyor. Rahip kadının doğru söylediğine hükmedene kadar başındaki taşı düşürmemesi gerekiyor.

SADECE KADINLARA UYGULANIYOR

Arpa testi ile 'arındırılma' bazen aylarca sürüyor. Ama bir kez arındığı kabul edilirse, kimse testten geçen kişiyi ya da ailesini dışlayamıyor. İnandıkları tanrıçanın gerçeği ortaya çıkaracağını düşünüyorlar. Bu testten geçmesine karar verilen genç kadının aile dostlarından Sardarsinh Mori, böyle testlerin sadece kadınlara uygulandığını söyledi.

"Bir koca, eşinden şüphelenir veya evlenmemiş bir kız bir ilişkisi olmakla suçlanırsa hatalarından arındırılmaları için böyle arındırma testleri uygulanıyor. Erkeklerin yalan söylediğinden kuşkulanılırsa, toplum mahkemeleri bunu tespit etmeye çalışıyor ama arındırma sürecinden geçmeleri gerekmiyor" diyor Mori.

'TANRIÇA SÖYLER'

Eşi, kadını destekliyor. "İki çocuğum var. Bir daha evlenemem" diye konuşuyor. Genç kadın ise, her şeye rağmen "bir parçam bu bebeği dünyaya getirmek istiyor" diyor, ancak hem onun hem de bebeğin kaderi arındırma işlemlerine katılacak 100-200 kişinin elinde. "Suçluysam, Tanrıça onlara söyler" diyor.