Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, AKP tarafından hazırlanan anayasa reform paketi ile ilgili olarak, “Teklif edilen reformlar doğru yönü işaret etmektedir” dedi. Ancak Füle, reformların, “Ülkenin geleceği açısından taşıdığı temel önem dikkate alındığında, tüm siyasi partilerin ve sivil toplumun katılımıyla bir diyalog ve uzlaşma ruhu içinde mümkün olan en kapsamlı istişarelerin yürütülmesinin de önem taşıdığı” uyarısını da yaptı.
Stefan Füle, Anayasa reform teklifine ilişkin olarak yaptığı açıklamada demokratik standartları, insan haklarını ve hukukun üstünlüğünü genişleterek Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarını iyileştirmeyi amaçlayan bir dizi kilit reformun yapılabilmesi için Türkiye’de Anayasa değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu belirtti. “Bu amacın günümüzde Türk toplumunun ve siyasi yelpazenin büyük bir kesiminde kabul görmesinden dolayı memnuniyet duyuyorum” diyen Füle şöyle devam etti:

“Dolayısıyla, Komisyon, hükümetin çalışmalarını bu yönde sürdürme istekliliğini memnuniyetle karşılamaktadır. Türk Hükümeti 22 Mart tarihinde bir Anayasa reform paketi sunmuştur. Bu paket Komisyon birimleri tarafından ayrıntılı bir şekilde incelenmektedir. Söz konusu paketin içeriğine ilişkin ilk değerlendirmelerimize göre, teklif edilen reformlar doğru yönü işaret etmektedir.

Bununla birlikte, söz konusu reformların ülkenin geleceği açısından taşıdığı temel önem dikkate alındığında, tüm siyasi partilerin ve sivil toplumun katılımıyla bir diyalog ve uzlaşma ruhu içinde mümkün olan en kapsamlı istişarelerin yürütülmesi de aynı derecede önem taşımaktadır. Böylelikle, her türlü görüş ve hassasiyet dile getirilebilir ve tüm Türkiye bu büyük çaplı reform için fazlasıyla ihtiyaç duyulan mutabakata katkıda bulunabilir.”(ANKA)
(CN/ÖMR)



  ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.