Ulusal Rezerv Bankası'nın sahibi Rus oligark Aleksander Lebedev, İngiliz The Independent gazetesini 1 pounda satın aldı. Lebedev'in ödediği rakamın bir gazetenin satış fiyatına denk geldiğine dikkat çekiliyor. Rusya'da yayınlanan muhalif Novaya Gazeta'nın da yüzde 40'ına ortak olan Lebedev, daha önce de İngiltere'de yayınlanan The Evening Standard gazetesini satın alarak dikkatleri üzerine çekmişti.

Lebedev 1 poundluk ödemenin yanı sıra, 'The Independent' ve 'The Independent on Sunday' gazetelerinin bir yıl içinde ödenilmesi gereken 10 milyon dolarlık borçlarını üstlendi. Lebedev'in 10 yıl içinde gazetenin 15 milyon dolarlık kağıt borcunu da ödemesi gerekiyor. Diğer masrafları ile birlikte Rus medya patronu gazeteye beş yıl içinde 50 milyon dolarlık yatırım da yapacak.

Russia Today'e açıklamada bulunan Lebedev anlaşmanın çok akıllıca bir yatırım olduğunu söyledi. Lebedev Ocak 2009'da İngiliz gazetesi The Evening Standard'ı satın almıştı. İngiliz basınında görülmeye başlayan Lebedev'in İngiltere Başbakanı Gordon Brown'la da önümüzdeki günlerde randevusu var.

Gazete çalışanlarından Richard Addis Russia Today'e yaptığı değerlendirmede, "Ticari olarak sanırım para kazanmak istiyor. Ancak, siyasi olarak da İngiltere ve uluslararası toplumda etkin olmak niyetinde . Çalışanlar bundan rahatsız değil. Sonunda birileri onların maaşlarını ödeyecek ve gazeteyi ayakta tutacak." şeklinde konuştu.

İngiliz toplumu uzun süredir Rusların gelip bir şeyler satın almasından rahatsız. Lebedev The Evening Standard gazetesini satın aldığı zaman da karşı çıkışlar olmuştu. Lebedev gazetede yaptığı iyileştirmelerle büyük saygı toplamış durumda. Henüz zarar etmeye devam eden gazetenin 2-3 yıl içinde kar etmeye başlaması bekleniyor.

Satışla ilgili resmi işlemler önümüzdeki günlerde tamamlanacak. The Independent gazetesinin de The Evening Standard gibi bağımsız yayınlara devam edip etmeyeceğini zaman gösterecek.

VATAN