Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir röportaj yapan The Times, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin olumsuz tutumundan dolayı yüzünü Müslüman dünyasına döndüğünü savundu.

The Times'ın Ankara'daki muhabiri Charles Bremner, Cumhurbaşkanı Gül'ün Avrupa Birliği'nin Türkiye'yi kabul edip etmemeye karar vermesi gereken tarihi bir kavşakta olduğunu söylediğini aktardı.

Gazeteye göre Abdullah Gül, Avrupa Birliği'nin Kuzey Kıbrıs'la ilgili sorunlardan dolayı Brüksel-Ankara müzakerelerini durdurmuş olmasını da eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün, Türkiye'nin adaylığına karşı çıkan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'i özellikle eleştirdi.

Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği konusundaki tavrında değişiklik olduğunu gözleyen Times muhabiri şu sözlere yer verdi:

"Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği için devam eden isteğini vurguladı, fakat kullandığı ton, Ankara'nın Recep Tayyip Erdoğan'ın Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetinin kararlı bir şekilde İran, Arap dünyası, Afrika ve Latin Amerika'da ilişkilerini geliştirmesinden bu yana kazandığı yeni iddialı tonu yansıtıyor."

Bremner, Türkiye'nin güçlü ekonomik büyümesi ve 73 milyonluk nüfusuyla, zaten serbest ticaret yapabildiği Avrupa Birliği'ne üye olmadan da devam edebileceğine dair giderek güçlenen bir inanca sahip olduğunu kaydetti.

Gazete Türkiye'nin üyeliğini savunanların, bu şekilde, Batı ile İslam dünyası arasında bir ilişki kurulacağını düşünürken, karşı çıkanların ise neredeyse 60 yıldır NATO üyesi olan ülkenin Batı modelinden uzaklaştığını savunduğunu yazdı.


Cnn Türk