Lavrov, Stockholm'de İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında bir soru üzerine, Ukrayna'nın bağımsızlığına ve egemenliğine saygı duyduklarını ancak Timoşenko'nun mahkumiyet kararının Rusya ile imzalanan gaz anlaşması nedeniyle olması olgusunu ise kabul edemediklerini söyledi.

Timoşenko'nun mahkemesinin tamamen siyasi bir dava haline geldiğini vurgulayan Lavrov, "Suçlamaların özü ise Rusya ile bir takım sorunların olduğunu gösteriyor. Yasal açıdan herhangi bir pürüzün olmadığı ve meşru geçerliliği olan bir sözleşmenin bir mahkemenin karar vermesine neden olmasını kabul edemeyiz" dedi.

Timoşenko'nun Rusya ile 2009 yılında bir anlaşmayı imzalayarak yetkisini aşmakla suçlandığını ifade eden Lavrov, "Bu sözleşme Rus Gazprom ve Ukrayna Naftogaz şirketleri arasındaki bir anlaşma. Bu daha önceki hükümet tarafından imzalandı ancak şu ana kadar da mevcut hükümetten bu sözleşmeye karşı bir itiraz gelmedi" diye konuştu.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de dün hakim karşısına çıkan Timoşenko 2009'da Rusya ile imzalanan doğalgaz anlaşmasından ülkeyi 188 milyon dolar zarara soktuğu gerekçesiyle suçlu bulunmuş ve 7 yıl hapis cezasına mahkum edilmişti.



AA