Yılbaşı gecesi Köln Ana Tren Garı çevresinde yaşanan skandaldan; Irak ve Suriye’den gelip ülkeye giriş yapan mülteciler sorumlu tutulmuş ve bu nedenle Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in savaş mağdurlarına uyguladığı 'açık kapı' politikası şiddetle eleştirilmişti. 

ALMAN PASAPORTU VAR

Köln savcısı Ulrich Bremer; olaylarla ilgili tutuklananların büyük bir çoğunluğunun uzun süredir Almanya’da bulunduğu tespit edilen Cezayir, Tunus ve Fas kökenli kişiler olduğunu, hatta tacizcilerden üçünün Alman pasaportu taşıdığını açıkladı.

Die Welt gazetesine konuşan savcı, ayrıca yılbaşı gecesi aldıkları 1054 şikayetten 600’ünün cinsel tacizle değil, hırsızlıkla ilgili olduğunu da dile getirdi.

Yılbaşı gecesi Köln’de yaşananlar Almanya’da aktif olan aşırı sağcı grupların faaliyetlerini tetiklemiş ve olaylardan sonra PEGIDA birçok gösteri düzenlemişti.

Köln’de mültecilerin yaşadığı konutlara birçok ırkçı saldırı gerçekleştirilmiş ve bazı gruplar 'Köln’ü mültecilerden temizleyecekleri' yönünde endişe verici açıklamalarda bulunmuştu.

Son olarak yine Köln şehrinde düzenlenen karnavalda 22 kişi cinsel taciz suçlaması ile tutuklanmış, hatta Belçikalı bir sunucu canlı yayında cinsel tacize uğramıştı. Gazeteciyi taciz eden erkeklerin Avrupa kökenli oluşu ise dikkat çekmişti.



Birce BORA/Hürriyet