Sadya asıl adı değil, kimliğini korumak için kullandığımız rumuz. Dört erkek tarafından tecavüze uğradıktan sonra sessiz kalmaya karar vermiş.

Sadya, sessiz kalırsa "tecavüz mağduru" olarak görülmeyeceğini ve aşağılanmayacağını düşünmüş.

Ancak olaydan günler sonra, tecavüz anına ait iki farklı görüntü internette dolaşmaya başlamış.

Dört erkeğin art arda Sadya'ya tecavüz ettiği görüntülerini içeren videolardan biri beş dakika, diğeri ise 40 dakika sürüyor.

Sadya ise kendisine acımaları için erkeklere yalvarıyor.

"Onlara bana acımaları için yalvardıkça, beni daha da fazla dövmeye başladılar. Bana onları dinlemezsem ve istediklerini yapmazsam, videoyu internete koyacaklarını, herkese göstereceklerini söylediler. Kardeşlerime zarar vereceklerini söylediler."
Sadya

Görüntüler hala paylaşılıyor

Videolar önce Pakistan'ın Pencap eyaletinde yayılmaya başlamış.

Sadya'nın babası, görüntüleri ilk önce büyük ağabeyinden duymuş, "Ağabeyim videoyu görmüş ve Sadya'yı tanımış. Sonra bana gelip söyledi. Sadya babası olduğum için bana söylemeye çekinmiş, çok utanmış. Eğer annesi hayatta olsaydı, kızım eminim annesine söylerdi" diyor.

Ardından Sadya ve ailesi tecavüzle ilgili olarak suç duyurusunda bulunmuşlar. Soruşturma başlatılmış ve zanlılar polis tarafından gözaltına alınmış.

Ancak o ana dek tecavüz görüntüleri Bluetooth ile cep telefonlarında, ayrıca Facebook gibi sosyal paylaşım ağlarında sıklıkla paylaşılmış ve hâlâ paylaşılmaya devam ediyor.

Çünkü Pakistan'da bu tür paylaşımları engelleyecek bir yasa bulunmuyor.

'Kardeşlerime zarar vereceklerini söylediler'

Sadya 23 yaşında ama daha genç görünüyor. Annesi öldüğünden bu yana, kardeşlerine annelik ettiğini öğreniyorum.

Konuşurken tedirgin Sadya. Ellerini birleştiriyor, sonra ayırıyor. Dalıp gidiyor, sonra kendini toparlıyor.

Olayın nasıl yaşandığına geliyor konu. Kardeşlerinden birine okul üniforması almaya giderken, arabaya bindirilip kaçırıldığını ve silahla tehdit edildiğini söylüyor.

"Onlara bana acımaları için yalvardıkça, beni daha da fazla dövmeye başladılar. Bana onların sözünü dinlemezsem ve istediklerini yapmazsam, videoyu internete koyacaklarını, herkese göstereceklerini söylediler. Kardeşlerime zarar vereceklerini söylediler."

Sadya, kendi başına gelenlerden çok kardeşleri için kaygılı; kendisi yüzünden kardeşlerinin gelecekte tehlike içinde yaşamasını istemediğini belirtiyor, "Bu nedenle kimseye söylemedim" diyor.

Ancak genç kadın, tecavüz görüntülerinin birçok kişi tarafından izlendiğinin farkında olduğunu söylüyor.

Pakistan hukuk sistemi geri kalıyor

Tecavüz sanığı dört kişi şu anda hapiste tutuklu ve yargılanmayı bekliyorlar.



Sanıklar tehdit ve tecavüzün yanı sıra pornografik içerik yaymakla da suçlanıyor.

"Zamanaşımına uğrayan yönetmelik çok etkiliydi çünkü detaylıydı ve savcının işini kolaylaştırıyordu."
Şehzad Hayder

Polis her ne kadar videoları internetten kaldırmaya çalıştığını söylese de, görüntülere hâlâ internetten erişilebiliyor.

Ancak bu vaka, Pakistan'da hukuki sistemin toplum ve teknolojideki değişikliklere ayak uyduramadığını da gösteriyor.

Siber suçlar konusunda çalışan avukatlar, internetteki videoların kaldırılması için özel bir yasa bulunmadığını belirtiyor. Ayrıca bu konuda siyasi bir irade ve çalışan kişiler olmadığından, daha bir süre bu tür yasaların yapılmayacağını düşünüyorlar.

Daha önce çıkarılan geniş kapsamlı bir siber suçlar yönetmeliği yasalaşmamış, dört yıl önce de süresi dolmuştu.

Dolayısıyla yerel polisler ve federal görevliler, cinsel şiddet içeren görüntüler paylaşıldığında dağınık bir yaklaşım içine giriyorlar; cinsel taciz, hakaret ya da tehditle suçluyorlar ya da eski bir kanun olan Elektronik İşlemler Yönetmeliği'nde yer alan "gizliliğin ihlali" hükümlerine başvuruyorlar.

Yeni tasarı mecliste

Parlamento gündemin görüşülüp onaylanmayı bekleyen siber suçlar yasa taslağı, cinsel sömürü içeren görüntülerin yayılmasının üç yıla kadar hapis ile cezalandırılmasını öngörüyor. Bu hükme göre, görüntülerin cinsel şiddet içermesi gerekmiyor ve cinsel şiddet ayrı bir hükümle cezalandırılıyor.

Ayrıca gizliliğin ihlalinin de üç yıla kadar hapisle yargılanması öngörülüyor.

Federal Soruşturma Bürosu'nda internet suçlarıyla ilgilenen Şehzad Hayder, her ay cinsellik içeren ve gizliliği ihlal eden 12-15 videonun önlerine geldiği söylüyor.

Hayder, videoların çoğunun şantaj yapan çeteler ya da reddedilen erkekler tarafından çekildiğini ve sayının giderek arttığını ifade ediyor.

"Zamanaşımına uğrayan yönetmelik çok etkiliydi, çünkü detaylıydı ve savcının işini kolaylaştırıyordu" diyen Hayder, "Şimdiyse Elektronik İşlemler Yönetmeliği'ni uyguluyoruz çünkü başka şansımız yok" ifadelerini kullanıyor.

Sadya ise yaşananları geride bırakmaya hazır görünmüyor.

Eskiden anaokulunda öğretmenlik yapan ve bir yandan eğitimine devam eden Sadya, artık evden çıkmıyor. Çünkü yaşadıkları nedeniyle utanç içinde.

"Bazı öğretmenlerim beni ziyaret etti ve okulumu bitirmem gerektiğini söyledi" diyen Sadya, "Yaşananları geride bırak diyorlar. Ama yapamam. O adamlar cezalandırılana kadar yapamam" şeklinde konuşuyor.


Amber Shamsi / BBC Urdu