Japon otomotiv devi Toyota, ABD'de açılan yüzlerce davada uzlaşma sağlamak için 1.1 milyar dolar tazminat ödemeyi kabul etti.

Anlaşma gereğince Toyota, otomobillerde güvenlik konusunda yapılan değişikliklerin masraflarını ve bunların neden olduğu ekonomik zararları karşılamak için otomobil sahiplerine tazminat ödeyecek.

Toyota, araçlardaki paspasların gaz pedalına takılması nedeniyle 2009'dan bu yana dünya çapında 14 milyon aracını piyasadan çekti.

Araç sahipleri, ani hızlanma sorununun paspas takılmasından değil Toyota teknolojisinden kaynaklandığını ileri sürüyor.

Uzlaşmanın ABD'deki yargıç tarafından onaylanması gerekiyor.

Toyota'nın ABD Grup Başkan Yardımcısı Christopher Reynolds yaptığı açıklamada, uzlaşmanın "zor bir karar" olduğunu, çünkü gaz pedallarının güvenli olduğunun tespit edildiğini belirtti. Ancak Reynolds bu sayfayı kapatmanın şirket ve müşterileri açısından daha hayırlı olacağını vurguladı.

Yargıç James Selna uzlaşma konusunda 28 Aralık'ta karara varacak.

2010'DA 50 MİLYON DOLAR ÖDEMİŞTİ
ABD'de Kongre, araçlarını piyasadan çekmek zorunda kaldığı için Toyota hakkında uzun süreli bir soruşturma yürütmüş ve şirket 2010'da 50 milyon dolara yakın ceza ödemişti. Fakat paspasın gaz pedalına takılması sorunu Toyota'nın başını ağrıtmaya devam etti.

Bir süre önce ABD Trafik Güvenlik İdaresi'nden yapılan açıklamada, Toyota'nın, iki Lexus modelindeki güvenlik sorununu zamanında bildirmediği için 17 milyon dolar ödemeyi kabul ettiği belirtilmişti.

Toyota'nın piyasadan araç çekmesine neden olan diğer sorunlar arasında hatalı pencere düğmeleri, yakıt sızıntısı, direksiyon ve su pompası sorunları bulunuyor.

Bu sorunlar yüzünden piyasadan araç çekmesi Toyota'nın itibarının önemli ölçüde sarsılmasına ve dünyanın en büyük otomotiv şirketi ünvanını 2011'de yitirmesine neden oldu.

Fakat dünkü açıklamasında Toyota, 2012'de yüzde 22 artışla dünya çapında 9,7 milyon adet araç satışı gerçekleştirmiş olacaklarını ve böylece en büyük otomotiv şirketi konumuna geri döneceklerini bildirdi.