Adalet Bakanı Başkan Yardımcısı Rod Rosenstein, soruşturmaya alan dışından birinin getirilmesinde “kamu yararı olduğunu” ifade etti.

FBI Trump’ın kampanya ekibinden bazı isimlerle Rusya arasındaki olası bağlantıları soruşturuyor.

New York Times gazetesi, Başkan Trump’ın, görevden aldığı FBI Direktörü James Comey’den, eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn’in Rusya’yla bağlantılarına ilişkin ilgili yürütülen soruşturmayı kapatmasını istediğini iddia etmişti.

BBC’nin Washington muhabiri Anthony Zurcher, atamayla ilgili, “Rusya hikâyesi şimdi yeni ve daha ciddi bir safhaya giriyor” yorumunu yaptı.

MICHAEL FLYNN TÜRKİYE’DE DE GÜNDEM

Başkan Trump’ın hakkındaki soruşturmanın kapatılmasını istediği öne sürülen Michael Flynn Türk kamuoyu tarafından da yakından tanınıyor.

Flynn ABD seçimlerinin yapıldığı 8 Kasım günü The Hill sitesine yazdığı makalede Gülen’in Türkiye’ye iade edilmesini savunmuştu.

Flynn’ın daha sonra şirketi Flynn Intel Group üzerinden Türkiye lehine lobi faaliyetleri yürüttüğü ortaya çıkmıştı. Geçen aylarda ABD Adalet Bakanlığı’na ibraz edilen şirket belgelerinde, Flynn Intel Group’un Fethullah Gülen’in iadesi için çalıştığı anlaşılmıştı. Belgelere göre; Flynn'in şirketi, FETÖ elebaşı Gülen hakkında bilgi toplayıp ABD'li yetkililere Gülen'e karşı harekete geçmeleri için baskı yaptı.

Flynn Intel şirketinin icraatları hakkında bilgi sahibi olan ABD'li bir yetkili, gizlilik kaydıyla şu bilgileri vermişti:

“Flynn Intel, başka bir müşterileri tarafından geliştirilen teknoloji hakkında Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komitesi üyeleriyle yaptığı bir toplantıda, konuyu Gülen'e getirdi. Şirket yetkilileri, Gülen hakkında araştırma yapılması konusunda baskı yaptı fakat bu talep geri çevrildi. Flynn Intel, görüşme sırasında kimi temsil ettiğini hiç açıklamadı.”

SORUŞTURMAYI ÖRTBAS ETMEKLE SUÇLANIYOR

Comey’nin görevden alınması Washington’da büyük yankı uyandırmıştı. Trump’ın kararına muhalefet edenler, FBI’ın Moskova Yönetimi’nin ABD seçimlerine olası müdahalesine ve Trump ile Rusya arasındaki ilişkilere yönelik soruşturmayı örtbas etmeye çalışmakla suçluyor.

ABD lideri uzun süredir Amerikan medyasının kıskacı altında. Önceki gün de Washinton Post gazetesi Trump’ın IŞİD’le ilgili çok gizli bilgileri Rusya’ya verdiğini öne sürdü. Başkan Trump’ın söz konusu “çok gizli bilgileri” Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak’ı geçen hafta Oval Ofis’te ağırladığı sırada verdiği iddia ediliyor.