Lideri olduğu Radikal Sol Koalisyon'un (SYRIZA) parlamento grubunda konuşan Tsipras, Yunanistan'ın Avrupalı alacaklılarından, IMF'nin politikalarını gözden geçirmelerini istedi.

Aleksis Tsipras, "IMF'nin önerileri hakkında bizim değil, özellikle Avrupa'nın hüküm vermesinin vakti geldi" dedi ve ekledi:

"Halen tartışmaya, IMF'nin sıkı önlemler öngören katı görüşleri hakim. Avrupa da, kapasitemize uygun bir borç geri ödeme takviminin tartışılmasını reddediyor."

Tsipras ayrıca Yunanistan'ın alacaklılarını, ülkesini "küçük düşürmeye çalışmakla" suçladı.

Yunanistan Başbakanı, kamu harcamalarını daha da azaltmaları yönündeki talebin arkasında siyasi nedenlerin olduğunu vurguladı.

Atina'nın borçlarının yeniden yapılandırılması ile ilgili olarak, Yunanistan ile IMF ve Avrupa Birliği (AB) arasında sürdürülen görüşmeler önceki gün anlaşmazlıkla sonuçlanmıştı.

Kritik 15 gün

Yunanistan'ın ay sonunda IMF'ye 1,5 milyar euroluk borç geri ödemesini yapması için kurtarma paketinin 7,2 milyar euroluk son dilimini alması şart. Zira dardaki Atina'nın elinde bu ödemeyi yapacak kaynak yok.

null

AB ile IMF ise yardım paketini Atina'ya göndermeden önce "ikna edici" bir kemer sıkma paketi görmek istiyor.

Atina'ya iletilen taleplerin başında, daha fazla ürünün KDV'ye tabi olması ile memur ve emekli maaşlarında indirim yapılması geliyor

Yunanistan'da, SYRIZA'nın büyük ortağı olduğu koalisyon hükümeti ise seçmene "kemer sıkmaya son" sözü vererek iktidara geldiklerini vurguluyor ve maaş kesintilerine karşı çıkıyor.

Merkel: Yunanistan koşulları yerine getirmeli

AB, Yunanistan'ın temerrüde düşmesini ve bu ülkenin AB'nin ortak para birimi Euro Bölgesi'nden olası çıkışını önlemeye çalışıyor. Euro Bölgesi Maliye Bakanları Perşembe günü Brüksel'de bir araya gelecek.

null

Berlin'de gazetecilere bir açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Yunanistan'la yürütülen görüşmeler ile ilgili olarak kamuoyuna verebileceği yeni bir haber olmadığını söyledi.

Merkel, Yunanistan'la sadece, bu ülkenin alacaklılarının koşullarını yerine getirmesini öngören ortak bir öneri üzerinde anlaşabilececeklerini belirtti.