Göstermiş olduğu medeni cesaretten ötürü Almanya'da birçok insanın gözünde ‘kahraman' haline gelen genç kıza Almanya'nın tek liyakat nişanı olan ‘'Bundesverdienstkreuz''un verilmesi önerilmiş, hükümet de öneriye sıcak baktığını açıklamıştı. Henüz 22 yaşında olan Albayrak'ın bedelini hayatıyla ödediği cesur girişiminin bu nişanla onurlandırılması gerektiğini düşünenler internette bir kampanya başlatmış ve 300 binden fazla kişi kampanyaya destek vermişti.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un, Tuğçe Albayrak'ın ölümünden derin üzüntü duyduğu, ancak yapılan detaylı inceleme ve değerlendirmeler sonucu Nişan'ın verilmesi için gerekli koşulların gereğince oluşmadığının anlaşıldığı bildirildi.

‘Önemli olan, verilen destek'

Ailenin avukatı Macit Karaahmetoğlu yaptığı açıklamada, ölüm sonrasi Liyakat Nişanı verilmesinin çok ender bir durum olduğunu bildiklerini belirterek, "Pek çok kişinin bu kampanyaya destek vermesi Tuğçe'nin ailesini de çok sevindirdi. Önemli olan, bu insanların Tuğçe'ye verdikleri destektir" dedi.

Almanya'da kişinin ölümü sonrasında Federal Liyakat Nişanı verilmesi çok nadir rastlanan bir durum. Bu istisnalar arasında daha önce 1977'de ‘'Landshut'' isimli Lufthansa Havayolları uçağının kaçırılması sırasında vurularak öldürülen kaptan pilot Jürgen Schumann ve 2009'da Münih'te ayırmaya çalıştığı bir kavgada hayatını kaybeden iş adamı Dominik Brunner bulunuyor.


Deutsche Welle Türkçe