Türk dizileri Arap dünyasında yeni bir çığır açtı.

Diziler Ortadoğuda kitleleri peşinden sürükledi.

Hatta talep nedeniyle daha fazla Türk dizisi, Arap halklarıyla buluştu.

Ama, İran yönetimi Türk dizilerine savaş açtı.

Batı tarzı saç kesimi, kadınların makyaj yapması gibi konulara yasak getiren Tahran yönetimi, bu kez gözünü uydu antenlerine çevirdi.

İran'da 1994 yılından beri, uydu anteni üretimi, satışı, kullanımı ve monte edilmesi yasaklanmıştı. Ancak halk gizliden  gizliye uydu yayınlarını izleyebiliyordu.

Türk dizilerinin uydu yayınından takip edildiği ülkede, yaklaşık 3 yıl önce Türk dizilerinin İran düzenini bozacağını belirtmişti.

Son olarak polis, başta başkent Tahran olmak üzere ülke genelinde geniş kapsamlı uydu alıcısı toplama operasyonu başlattı.

Polis, son bir haftadır başlattığı uygulamada çanak antenlerini topladığı kişileri uyararak tekrar kullanmaya başladıklarında yargıya havale edileceklerini bildirdi.

Ancak İran polisinin uydu antenlerin toplanması için, rehine kurtarma, terör eylemleri ve benzeri operasyonlarda görev yapan polisleri kullanması dikkat çekti.

Polisler yüksek binalardaki ulaşılması zor yerlere monte edilmiş çanak antenleri halatlar atarak topladı.

İran'da ülke genelinde halkın yüzde 60 ila 65'nin uydu alıcısı kullandığı belirtilirken, İran yasalarına göre uydu alıcısı kullananlar para cezası, tekrarlanması durumunda hapis cezası ile yargılanabiliyor.



Cnn Türk