Aksay Denizcilik ve Ticaret A.Ş’ye ait MT/Kerim, gemisine ABD mahkemesi, çevreyi kirletmek ve yanlış beyan vermek suçundan 750 bin dolar cezaya mahkum etti. Türk şirketine verilen yüklü cezada herhangi bir uzlaşmaya ihtimali olmadığı ve kesinleştiği açıklandı.

2009 yılının Mart ayında , ABD’nin, Florida eyaletinin Tampa limanında bulunan Kerim gemisini izleyen Amerikan Sahil Güvenlik botları, geminin kasıtlı olarak yakıt atığını denize boşalttığını tespit ettiler. Geminin evraklarını inceleyen yetkililer, bazı evraklarda eksiklik tespit ettiler.

Türk gemisi için zabıt tutan yetkililer, yanlış beyanda bulunmak ve gerekli seyir evraklarını eksik olarak doldurmak gerekçesiyle olayı federal yetkililere bildirdiler. Aksay Denizcilik ve Ticaret A.Ş ile 750 bin dolarlık ceza konusunda uzlaşma sağlandığını belirten Amerikalı yetkililer, ayrıca Türk şirketine bağlı gemilerin üç yıl gözaltında tutulacağını ve çevre koruma kurallarına uyup uymadığının çok sıkı bir şekilde denetleneceğini açıkladılar. (ANKA)