Hollanda hükümetince düzenlenen "Entegrasyon kurslarına" katılmaya zorlanan 30 bin Türk'e kurs parasının iade edilmemesi üzerine açılan davalar sonucunda büyük miktarda tazminatın söz konusu olabileceği belirtiliyor.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, 30 bin Türk göçmeni "Entegrasyon Kursuna" gitmeye zorlayan ve kursun ücretini Türk'lerden alan Hollanda hükümetinin çok büyük bir tazminatla karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek, bir mücadele grubunun bunun AB ve Türkiye arasındaki ilişkileri güçlendirmek için yapılan bir anlaşmanın ihlali olduğunu söylediğini belirtti.

Haberde, Azınlıklar Bakanı Piet Hein Donner'in paralarını geri almak için haklarının olmadığını söylediği belirtilirken, "Ancak Ertegrasyon Kurbanları Derneği 100 milyon eurodan fazla (87 milyon sterlin) maliyetin geri ödenmesi için dava açıyor" ifadesine yer verildi.

Söz konusu kursların 2007 yılında Sivil Entegrasyon Yasası çerçevesinde başlatıldığına ve bunun Hollanda'ya göç etmek isteyenlerin bir sınavı geçmek zorunda oldukları anlamına geldiğine işaret edildi.

Ayrıca İçişleri Bakanlığı'ndan bir sözcünün parlamentoda yaptığı bir konuşmada, "Türk halkı 16 Ağustos 20011 tarihinden önce yaptığı harcamalar meşrudur. Bu nedenle o tarihe kadar sınava girenlerin paraların iadesi hakkı yapılmayacak" dediği belirtildi.(ANKA)
(AT/ÖMR)