Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi (ICSID), Karadeniz Holding’in iştiraki Karkey’in Pakistan’da tutulan iki gemiden birisi olan 220 MW’lık Kaya Bey gemisinin 1 Kasım tarihine kadar serbest bırakılmasına karar verdi.

Karadeniz Holding Ticari Operasyonlar Başkanı Nuray Atacık, Reuters ’a yaptığı açıklamada Dünya Bankası’na bağlı Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi’nde (ICSID) kurulan tahkim kurulu başlayan mahkeme sürecinde bir ara kararla gemilerden en büyük olanının serbest bırakılmasına karar verdiğini söyledi.

Karadeniz Holding’e ait toplam 330 MW kapasiteye sahip iki enerji gemisi ticari anlaşmazlıklar nedeniyle yaklaşık bir buçuk yıldır Pakistan’da çalışmadan tutuluyor ve limandan çıkmalarına izin verilmiyor.

Atacık, “Mahkeme aslında iki önemli ara karar verdi. Bunlardan birincisi Pakistan tarafı bu mahkemenin bu davayı görmek konusunda yetkisiz olduğunu iddia ediyordu. Mahkeme bu konuda yetkili olduğu kararını verdi. İkinci olarak ise kuru havuza çekilmesi gereken Kaya Bey gemisinin 1 Kasım tarihine kadar serbest bırakılması kararını verdi” dedi.

Atacık, mahkemenin aldığı kararın Pakistan tarafının uygulayıp uygulamayacağını takip edeceklerini söyledi.

Nisan 2012’den beri Pakistan’da tutulan iki enerji gemisinden biri olan Kaya Bey, aynı zamanda Karkey’in en büyük enerji gemisi olma özelliği taşıyor.