Anayasa değişiklikleri referandumu ile Türkiye'nin daha demokratik hale geldiği yorumları yapılıyor.

New York Times gazetesi, değişikliklerin, Türkiye'ye anayasal olarak AB'ye katılmaya hazır olduğunu gösterdiğini belirterek "Avrupa, bahane uydurmaya devam edemez" dedi. Buna karşın gazete, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "yargıyı, kendilerine sadık kişiler ve dincilerle doldurmaya çalışmamaları gerektiği"ni de yazdı.

New York Times gazetesi "Daha Demokratik bir Türkiye" başlığını kullandığı başyazısında referandumun sonucunun Türkiye'deki özgürlükleri güçlendirdiğini belirtirken yüzde 58'lik evet oyunun, Türklerin "ültimatom ve darbelerden bıktığını, tüm sorumluluğun seçilmiş politikacılarda olmasını istediğini gösterdiği" yorumunu yaptı.

ABD Başkanı Barack Obama'nın referandumun sonucunu övmesinin doğru bir yaklaşım olduğunu da ifade eden gazete, ancak yapılan yargı reformlarının olumlu bir sonuç verebilmesi için Türkiye'nin "siyasi liderlerin kendilerini tutmaları gerekeceği" uyarısını da yaptı.

Başyazıda şu görüşler dile getirildi: "Kökleri İslam'da olan Adalet ve Kalkınma Partisinden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, anayasa ve ekonomik reformcu olarak övgüye değer bir karnesi var. Ancak aynı zamanda iç (ve uluslararası) ayrışmaları kışkırtıcı söylemle körüklemekle de tanınıyor. Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yargıyı, siyasetten kendilerine sadık kişiler veya dinciler ile doldurmaya çalışmamalıdır."

NYT, referandumla onaylanan değişikliklerin, Avrupa Komisyonunca da desteklendiğine dikkat çekerek, "Bu değişiklikler, Türkiye, anayasa açısından AB'ye katılmaya hazır olduğunu gösteriyor. Avrupa, bahane uydurmaya devam edemez" diye yazdı.






ANKA